Den Haag/Leiden

4 januari 2022 om 08:50

Verdachte in zaak rond 14-jarig meisje blijft langer vast

(ANP) De 32-jarige man die is aangehouden in verband met de dood van een 14-jarig meisje in Leiden blijft de komende veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Haag maandag bepaald, meldt het Openbaar Ministerie.

De man wordt verdacht van moord dan wel doodslag en ontucht. Hij is een bekende van het uit Hazerswoude-Rijndijk afkomstige slachtoffer, aldus het OM. Het meisje werd vrijdag dood aangetroffen in Leiden, de woonplaats van de verdachte.

Het meisje was donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. De politie startte een onderzoek en ging op zoek. De volgende ochtend meldde een groepje sporters dat ze in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden een lichaam hadden gevonden. Het bleek om het vermiste meisje te gaan. De verdachte werd diezelfde dag nog aangehouden.

Het OM is terughoudend met commentaar, omdat de man in alle beperkingen zit. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Omroep West meldde maandag dat de verdachte de turnleraar van het slachtoffer is.


Haaksbergen

Verdachte dodelijk ongeluk klaphamer weer vrijgelaten

(ANP) De man uit Haaksbergen die op oudejaarsdag werd opgepakt na een incident met een klaphamer in Haaksbergen, waarbij een 12-jarige jongen om het leven kwam, is vrijgelaten. De man blijft wel verdacht van dood door schuld, meldt de politie.

Er waren onvoldoende redenen om de man nog langer vast te houden, aldus de politie.

Op oudejaarsdag was een klein buurtfeestje bezig op de Albert Cuyplaan. Daarbij sloeg de verdachte met een zogenoemde klaphamer op magnesiumpoeder. Dat zorgt voor harde knallen, vergelijkbaar met carbid- of melkbusschieten. Behalve het dodelijke slachtoffer viel ook nog een zwaargewonde, een jongen van 11 jaar. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Een derde jongen die erbij stond bleef ongedeerd. De drie jongens waren omstanders en niet zelf met de klaphamer bezig.


Amsterdam

OM onderzoekt sloop van monumentaal interieur Groote Museum in Artis

(ANP) Bij de renovatie van het Groote Museum in Artis zijn monumentale delen van het negentiende-eeuwse interieur gesloopt. Dat had niet mogen gebeuren en het functioneel parket van het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of de Amsterdamse dierentuin hiervoor moet worden vervolgd, bevestigt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck een bericht hierover bij de lokale zender AT5.

Het gaat om monumentale stuc- en verflagen in het uit 1855 stammende pand.