Rotterdam

4 januari 2022 om 10:52

Financiële positie pensioenfondsen flink verbeterd in december

(ANP) De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in december beduidend beter voor komen te staan, vooral dankzij de gestegen rente op de financiële markten. Pensioenverhogingen kunnen voor veel Nederlanders daardoor dichterbij komen, al valt het nog wel te bezien hoeveel fondsen daadwerkelijk over zullen gaan tot het zogeheten indexeren.

Een en ander komt naar voren uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Aon. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen is volgens Aon afgelopen maand gestegen van 111 naar 115 procent. Dat betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen over de gehele linie weer 1,15 euro in kas hebben.

Voor het bepalen of een fonds de pensioenen kan verhogen wordt naar de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden gekeken. Die graadmeter komt over het algemeen lager uit. Daarbij is nog niet helemaal zeker hoe de regels er precies uitzien. Daarvoor is het nog wachten op een besluit van de Tweede Kamer over een soort versoepeling van de regels.

Frank Driessen, directeur van Aon’s Retirement Solutions, wijst erop dat zelfs als die versoepeling er komt het nog zeer de vraag is in hoeverre fondsen daar gebruik van gaan maken en gaan indexeren. ,,Pensioenfondsen zijn voorzichtig geworden met beloftes.” Ze moeten volgens hem kijken naar het hele plaatje van alle in aantocht zijnde pensioenhervormingen. ,,Toch kunnen wij ons voorstellen dat sommige fondsen wel een stapje zetten volgend jaar om het draagvlak te behouden”, erkent de expert.


Berlijn

Beleggers claimen meer dan 2 miljard van Bayer 

(ANP/RTR) Een groep beleggers eist zo'n 2,2 miljard euro in een claimzaak tegen chemieconcern Bayer vanwege de overname van het Amerikaanse Monsanto in 2016. Het Duitse bedrijf zou zijn aandeelhouders destijds misleid hebben over de risico's die kleefden aan de overname, menen circa 320 institutionele en private investeerders. Vorige maand sprak het advocatenkantoor dat de gedupeerden bijstaat nog van een claim van ruim 1 miljard euro namens ongeveer 250 beleggers. Zowel het geclaimde bedrag als het aantal beleggers dat zich aansloot bij de zaak is sindsdien toegenomen.

De boze beleggers claimen dat hun investeringen door de deal van Bayer minder waard zijn geworden. Bayer kocht Monsanto voor 63 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf maakte onder meer onkruidverdelger Roundup met als werkzame bestandddeel gyfosaat. Er liepen toen al verschillende rechtszaken tegen Monsanto omdat dat goedje kankerverwekkend zou zijn, wat Monsanto en later Bayer ontkennen.

Bayer verzet zich tegen de claim van de investeerders en noemt die ongegrond omdat er altijd in lijn met de bestaande wet en regelgeving gehandeld zou zijn.