Den Haag

4 januari 2022 om 09:36

Winkeliers rekenen erop later deze maand ook weer open
te mogen

(ANP) Winkeliers rekenen erop dat zij later deze maand weer open kunnen en dat er ,,absoluut versoepelingen worden aangekondigd" bij de eerstvolgende persconferentie van het demissionaire kabinet over de coronamaatregelen. Dat heeft winkeliersorganisatie INretail gezegd in reactie op het besluit van het demissionaire kabinet om de basisscholen en middelbare scholen na de kerstvakantie te heropenen.

Niet-essentiële winkels zoals modezaken en de horeca zijn sinds zondag 19 december gesloten vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen en de zorgen om de omikronvariant van het coronavirus. Op 14 januari besluit het kabinet of onder meer de winkels en de horeca weer open mogen.

INretail vindt dat winkels überhaupt niet volledig dicht hadden gehoeven, maar ook prima op afspraak open hadden kunnen blijven. Kopen op afspraak zorgt volgens INretail niet voor tientallen mensen in de winkel. ,,Kopen op afspraak kan op elk moment. Daar hoeven ze ook niet mee te dralen", zo verwijst de zegsman naar het kabinet. Volgens de organisatie hebben winkeliers miljarden euro's omzetschade door de lockdown.


Dublin

'Shoppen via sociale media wordt populairder'

(ANP/BLOOMBERG) Shoppen via sociale mediaplatformen zoals Facebook, TikTok en WeChat wordt populairder en groeit de komende jaren drie keer zo snel als shoppen in gewone winkels, verwacht organisatieadviesbureau Accenture. Met name jongeren kopen via sociale media en zullen voor de groei zorgen.

De waarde van zogeheten sociale commercie, waarvan de transacties volledig plaatsvinden via sociale media, zal in 2025 stijgen naar 1,2 biljoen dollar (omgerekend ruim 1 biljoen euro), berekende Accenture. In 2021 werd er voor 492 miljard dollar uitgegeven op sociale media.

Kleding, elektronica en producten voor woninginrichting zijn het populairst om te kopen via de platformen. Verzorgingsproducten zullen ook populairder worden, waarbij online-influencers een belangrijke rol zullen spelen. De groei betekent volgens Accenture ook goed nieuws voor mkb-bedrijven. Meer dan de helft van de ondervraagde gebruikers gaf aan kleinere bedrijven te verkiezen boven grotere merken.

Vorig jaar gebruikten ongeveer 3,5 miljard mensen sociale media, aldus Accenture. Gemiddeld zaten mensen tweeënhalf uur per dag op sociale media. Er wordt het meeste via sociale media gekocht in China. Daar koopt het merendeel van de gebruikers producten via de platformen. China blijft naar verwachting ook de belangrijkste markt voor aankopen via sociale media. De meeste groei is te zien in opkomende markten zoals India en Brazilië. Accenture bekeek meer dan 10.000 gebruikers van sociale media in China, Brazilië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.