Gerrit Hiemstra, weerman bij de NOS, heeft de Machiavelliprijs 2021 gekregen.
Gerrit Hiemstra, weerman bij de NOS, heeft de Machiavelliprijs 2021 gekregen. ANP / Kippa Rick Nederstigt

Prijs voor weerman Hiemstra

4 januari 2022 om 09:24

'Hij geeft uitleg over klimaat in begrijpelijke taal'

DEN HAAG (ANP) Weerman bij de NOS Gerrit Hiemstra heeft dit jaar de Machiavelliprijs 2021 toegekend gekregen. Het bestuur van de stichting achter die prijs laat dinsdag weten dat Hiemstra de prijs krijgt, omdat hij "klimaatverandering en de gevolgen daarvan op aansprekende wijze inzichtelijk maakt voor een breed publiek".


Stichting Machiavelli stelt dat de meteoroloog onbedoeld is uitgegroeid tot boegbeeld van de klimaatbeweging. Het juryrapport schrijft: "Met een tomeloze energie brengt hij de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering over het voetlicht. Hij legt uit, hij licht toe en hij spreekt tegen, waar nodig. Alles in begrijpelijke taal, met wetenschap als basis."

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Vorig jaar was die voor hoogleraar virologie Marion Koopmans en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers. Het jaar daarvoor voor Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat.

Hiemstra zelf zei op Radio 1 dat hij het zich niet had gerealiseerd wat voor impact het heeft wat hij doet. "Het is gewoon mijn werk", zo zei hij tegen presentator Astrid Kersseboom. "Het is natuurlijk iets wat echt is, een echt probleem, een reƫel probleem dat je niet weg kan redeneren. We kunnen er van alles van vinden, maar het gaat niet weg." Hij zei het bijna als een plicht te zien het onderwerp naar voren te blijven brengen. "De wetenschap is zo overduidelijk over dit onderwerp."