Wright wereldkampioen

4 januari 2022 om 10:15

LONDEN (ANP) Peter Wright is voor de tweede keer in zijn loopbaan wereldkampioen darts geworden. 


De 51-jarige Schot, die 'Snakebite' als bijnaam heeft, was in Londen in een spannende finale de Engelsman Michael Smith met 7-5 de baas.

Ook twee jaar geleden pakte Wright, die het afmaakte door dubbel-16 te gooien, de wereldtitel in Alexandra Palace. Toen was hij te sterk voor Michael van Gerwen.

Wright nam een 2-0-voorsprong in sets, maar langzaam maar zeker nam Smith het initiatief over. De twintig jaar jongere Smith ging steeds beter gooien en liet met grote regelmaat '180' door de Londense dartstempel galmen. Hij bracht zelfs het record van gegooide 180'ers op één WK op zijn naam. In de eindstrijd kwam hij 24 keer tot de maximale score.

Smith leek na een aantal verloren finales zijn grote doorbraak te beleven en kwam met 5-4 in sets én 2-0 in legs voor. De zege leek binnen handbereik voor 'Bully Boy', maar Wright pakte zowaar drie legs op rij. De wat aangeslagen Smith kon in de elfde en twaalfde set zijn beste darts niet meer laten zien. Na bijna tweeënhalf uur maakte Wright het koeltjes af.

Wright kwam tot een gemiddelde van 98,34, Smith noteerde met 99,22 een net iets hoger gemiddelde. Op de belangrijke momenten oogde Wright echter nét iets zekerder. De gemiddeldes werden sterk beïnvloed door de merkwaardige eerste set, waarin beiden in de tweede leg opmerkelijk veel pijlen op een dubbel misten.

Wright, die 500.000 Engelse pond mocht bijschrijven, was als tweede geplaatst in Alexandra Palace.