Uitbreiding van het warmtenet in Scherpenzeel wordt, ondanks twijfels over de verbranding van biomassa, niet uitgesloten.
Uitbreiding van het warmtenet in Scherpenzeel wordt, ondanks twijfels over de verbranding van biomassa, niet uitgesloten. Margreet Hendriks

Buurt voor buurt van het gas af

5 januari 2022 om 16:09 Politiek

SCHERPENZEEL Het college heeft een plan bedacht om stapsgewijs te gaan werken aan een aardgasvrije gemeente in 2050. Dat wil men doen met een buurt voor buurt aanpak. 

In de Transitievisie Warmte die de gemeenteraad in december heeft vastgesteld zijn drie verkenningsbuurten geselecteerd, waarin de gemeente in de komende jaren samen met bewoners en gebouweigenaren verder onderzoek gaat doen naar het meest geschikte alternatief voor aardgas. Dit betreft de wijken Bruinhorst, De Nieuwe Willaer (Reebaan en omgeving) en De Wittenberg. Ook wil de raad een pilot gaan starten met de ondernemers op bedrijventerrein ’t Zwarte Land.

BEHAPBAAR In het Klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten een plan maken voor de overstap van aardgas op andere, duurzame warmtebronnen. Om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn, wil Scherpenzeel niet halsoverkop te werk gaan, maar vindt het wel belangrijk om nu de eerste stappen te zetten en te leren voor de toekomst. De gemeente pakt de warmtetransitie daarom niet in één keer op, maar geleidelijk en gefaseerd, wijk voor wijk. Dat is nodig om de opgave behapbaar te maken. Door op kleine schaal te beginnen kan de gemeente leren van de uitdagingen en knelpunten waar ze tegenaan loopt, is het idee. 

In de wijken die in de visie worden genoemd, wil de gemeente de komende jaren samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners gaan verkennen welke kansen er zijn om in 2030 deels of geheel van het aardgas af te gaan. Deze buurten zijn gekozen, omdat de overstap hier goed haalbaar lijkt. Er staan in deze buurten veel dezelfde woningen, zodat bewoners van elkaar kunnen leren en samen op kunnen trekken. Ook staan er andere werkzaamheden gepland, zoals werkzaamheden aan de riolering in Bruinhorst en De Wittenberg. De gemeente wil ook onderzoeken of er dan ook meteen warmteleidingen kunnen worden aangelegd. De meeste bewoners in De Nieuwe Willaer zullen de komende jaren hun cv moeten vervangen, wat de gemeente ziet als een ‘mogelijk mooi moment’ voor de overstap. De bewoners van de betreffende wijken krijgen allemaal een uitnodiging om mee te denken met de plannen en op zoek te gaan naar de voor hun of voor hun buurt beste oplossingen en mogelijkheden.

WATERSTOF De politieke fracties in de gemeenteraad waren zonder uitzondering positief over het plan van aanpak in de Warmtevisie. Jan van de Fliert (GBS) prees het college dat het niet meegaat in ,,de hype van teveel en te snel willen’’, maar zich richten op praktische en haalbare doelen. Het ruime tijdpad is volgens Van de Fliert goed om tijdens de rit te kunnen blijven inspelen op de nieuwe innovaties die gaan komen. Zo gaf hij het college mee om zich in de nog te bouwen wijk De Nieuwe Koepel niet blind te staren op een warmtenet, maar ook de aanleg van een gasleidingnet te overwegen om in de toekomst eventueel waterstof te kunnen transporteren. ,,Dat kost minder dan het later alsnog aan te leggen.’’

SGP-er Visser noemde de warmtevisie een ingrijpend vraagstuk. ,,We realiseren ons dat we hiermee in feite achter de voordeur van iedere inwoner van Scherpenzeel komen.’’ Visser constateerde ook dat de investering voor aardgasvrij wonen ook grotendeels op de schouders van de inwoners komt te liggen en vroeg het college aandacht voor te hebben woonlastenneutraliteit. ,,Hoe kunnen we dit voor alle inwoners goed doen, ook degenen die het minder hebben?’’

VERKENNINGSBUURTEN Dat was ook een vraag die de zowel PRO Scherpenzeel als de ChristenUnie bezighield. Annet van Riel (PRO) zei zorg te hebben over de manier waarop alle woningen in Scherpenzeel meegenomen kunnen worden in de doelstelling van aardgasvrij worden, ook de woningen van degenen in huur- of koopwoningen die het niet kunnen betalen. Omdat er nog zoveel vragen zijn over de maatschappelijke en financiële gevolgen van de warmtetransitie en de reactie van de inwoners daarop, vond CU-fractieleider Marieke van de Beek het een goed idee om te starten met verkenningsbuurten. Ook zij benadrukte dat het van belang is dat iedereen mee kan doen. Een warmtenet zou volgens Van de Beek daarvoor mogelijk het meest geschikt zijn, omdat individuele oplossingen veelal duurder zijn.

CDA-er Chris van den Berg wees erop dat er steeds meer vragen komen over warmtenetten die draaien op biomassa. ,,Daar zou onze voorkeur niet naar uitgaan, hoewel we de biomassa voorlopig misschien nodig hebben om de doelen te halen. Maar op de lange termijn is het geen oplossing’’, constateerde Van den Berg die erop aandrong dat er bij het zoeken naar alternatieven voor aardgas ook vooral veel aandacht zal zijn voor milieuvriendelijke oplossingen.

Een amendement van het CDA om, vanwege de snelle ontwikkelingen op dit gebied, de warmtevisie iedere drie jaar te actualiseren, werd door gemeenteraad aangenomen. Wethouder Van Ekeren zegde daarnaast toe dat het college de raad ook jaarlijks zal informeren over de voortgang van de aanpak in de verkenningswijken.