Mark Schadenberg is slaapcoach.
Mark Schadenberg is slaapcoach. Mark Engelsman

Wat houdt jou [wakker?]

Onopgeloste trauma's als basis voor slaapprobleem

5 november 2021 om 09:51

Een uur voor je gaat slapen niet meer op je telefoon kijken, op tijd eten, op vaste tijden naar bed en niet 's avonds laat gaan sporten: dit zijn de algemene tips voor mensen die de slaap niet kunnen vatten. Maar voor sommige mensen is het opvolgen van dit advies niet genoeg. Zij blijven moeite houden met in slaap vallen, wat leidt tot een slaapgebrek. Te weinig slapen heeft veel invloed op ons functioneren: concentratieproblemen, gewichtstoename en prikkelbaarheid zijn slechts enkele van de gevolgen. Daarom willen mensen graag van hun slaapproblemen af. Ze kunnen daarvoor onder meer terecht bij Mark Schadenberg, een (slaap)coach. "Vaak hebben de mensen die bij mij komen al van alles geprobeerd: ze zijn naar de huisarts en psycholoog geweest en hebben allerlei zelfhulpboeken gelezen. Wanneer ze echter niet kijken naar de onderliggende problemen, die volgens mij de kern vormen van het slaapprobleem, blijft het slapen moeilijk. Daarom laat ik mensen bij een intakegesprek in eerste instantie gewoon praten. Ik vraag ze onder meer wie ze zijn en wie ze willen zijn. Dan komen vanzelf de problemen naar boven. Of het nu onverwerkte trauma's zijn, zoals een jeugd- of geboortetrauma, het verlies van een partner, of ontevredenheid over een baan of relatie. Daar gaan we vervolgens mee aan de slag."

ERVARINGSDESKUNDIGE Mark heeft zelf ervaring met de materie. Hij koos voor een baan bij defensie en kreeg na uitzendingen te maken met lichte PTSS klachten. Door de trauma's die hij opliep raakte zijn slaap verstoord. "In 2006 was ik op missie in Afghanistan. Ik werd wakker geschud door een raketinslag. Ik merkte dat die ervaring invloed op me had, onder meer op mijn slaap, maar ik ging gewoon door. Zoals een militair betaamd. Ik raakte emotioneel afgestompt en zocht de controle in het sporten. Tot ik in 2016 werd opgeleid om te overleven in de natuur. Onderdeel daarvan was ervaren van hoe het is om als krijgsgevangene te overleven. Dat betekent geen daglicht, geen eten, drinken of slaap. Dat zorgde voor een inzicht: is dit niet wat mensen zich in het dagelijks leven aandoen? Veel mensen zitten gevangen in een rol. Zijn vooral bezig met hun sociaaleconomische status en zijn uit het oog verloren wie ze zijn of willen zijn." Mark begon aan een spirituele reis en ontdekte het belang van slaap. "Ik ging mij verdiepen in spirituele vraagstukken en ontdekte de sleutel tot de innerlijke rust waar ik zo naar op zoek was. Deze ervaring heeft mij de motivatie gegeven om anderen te begeleiden bij deze reis." In 2017 nam hij afscheid van defensie. En in 2018 koos hij voor een loopbaan als coach. In 2020 verscheen zijn boek: 'Van slaapwandelen naar droomleven'. Een boek dat je niet alleen leert slapen als een roos, maar ook wakker moet schudden om te beseffen waar je je geluk vandaan haalt.


OEFENINGEN "Tijdens een intakegesprek luister ik goed naar wat mensen me vertellen", vertelt Mark over zijn werkwijze. "De stem, de manier waarop iemand vertelt, zijn daarbij al belangrijke aanwijzingen. Samen kijken we naar wat de kern van het slaapprobleem vormt, wat eraan ten grondslag ligt. Daarbij worden soms best wat zaken opgeschud. De kern van het probleem kan heel ver teruggaan, zelfs tot iemands jeugd of geboorte. Wanneer mensen ermee aan de slag willen gaan, niet iedereen wil die confrontatie aan, dan laat ik mensen oefeningen doen. Dat kan van alles zijn, zoals brieven schrijven aan een ouder in het geval van een jeugdtrauma. Wanneer mensen de uitdaging aan durven, heeft het echt effect. Een mooi voorbeeld vormt een vrouw die ik coachte. Ze had al jaren last van nachtmerries. Na het schrijven van een brief aan haar overleden vader, hielden de nachtmerries op."


OUDERS Mark geeft ook slaapcoaching aan ouders met jonge kinderen. "We hebben een zoontje van zeven weken. Toen mensen hoorden dat mijn vrouw in verwachting was, kreeg ik tips als: probeer nu nog maar veel te slapen, want straks lukt dat niet meer. Dat is echter niet het geval: mijn vrouw en ik maken nachten van acht tot negen uur. Slaapproblemen bij kinderen hangen vaak samen de met manier waarop ouders zich gedragen. Ritme, reinheid en regelmaat zijn belangrijk, evenals de sfeer in huis. Ouders zijn hierin het voorbeeld voor hun kinderen. Wanneer ze haastig en gestrest zijn, dragen ze dat over op de kinderen en is het niet vreemd dat kinderen niet goed slapen. Ook hier gaat het om het zorgen voor de juiste basis. Mijn gouden tip: slapen doet slapen.”


LEVENSTIJL Rust en tijd voor zijn gezin vindt hij heel belangrijk. "Ik richt mijn dagen zo in dat ik veel tijd met mijn gezin kan doorbrengen. 's Avonds en in het weekend werk ik niet en daarnaast plan ik twee dagen doordeweeks vrij. Mijn rijkdom zit niet in financiële welvaart, maar in vrije tijd." Die mindset zou anderen wellicht ook helpen. "Veel mensen blijven maar doorgaan, hebben niet door dat ze oververmoeid zijn. Dankzij de adrenaline houden ze het vol, maar uiteindelijk pleeg je roofbouw op je lichaam." Meer info: www.markschadenberg.com.