Prinses Mabel aanwezig bij uitvaart Desmond Tutu

30 december 2021 om 09:34

DEN HAAG (ANP) Prinses Mabel is zaterdag aanwezig bij de uitvaart van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd laten weten. Eerder werd bekend dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix niet bij het afscheid zijn.

Mabel was lang bevriend met Tutu, die zondag op 90-jarige leeftijd overleed. Hij was volgens haar "een zeer loyale vriend", die haar bijstond nadat haar man prins Friso in een coma was geraakt na een skiongeval in het Oostenrijkse Lech.

"Ik zal altijd dankbaar zijn voor de steun en advies die hij mij gaf toen mijn man ernstig gewond raakte", schreef Mabel op de website van Project Syndicate nadat bekend was geworden dat Tutu overleden was. "Arch belde me elke dag in de lange maanden dat Friso niet bij bewustzijn was. Soms spraken we uren, soms maar een paar minuten. Maar hij maakte duidelijk dat hij er altijd voor me was." Eerder brachten ook Willem-Alexander, Máxima en Beatrix hun condoleances over aan de familie van Tutu.


Nieuwe nachtshow met vijf omroepen      op NPO Radio 1

HILVERSUM (ANP) De nachtprogrammering op NPO Radio 1 wordt vanaf 1 januari anders ingevuld. De zender lanceert dan een nieuw programma dat van maandag tot en met vrijdag tussen 02.00 en 05.00 uur te horen zal zijn. Voor het programma De Nacht van... werken bovendien vijf verschillende omroepen samen.

De NTR, EO, KRO-NCRV, BNNVARA en de nieuwe Omroep ZWART zullen alle een nacht voor hun rekening nemen. In iedere uitzending wordt er met verschillende studiogasten gesproken en komen ook luisteraars aan het woord die hun eigen vragen mogen stellen aan de gasten.

Mirthe van der Drift (NTR en KRO-NCRV), Jan Willem Wesselink (EO), Merel Wielaert (BNNVARA) en Ciana Mayam (Omroep ZWART) zullen de show namens hun omroep presenteren.


De Jonge roept op: 'Ga niet over de      grens winkelen'

DEN HAAG (ANP) Demissionair zorgminister Hugo de Jonge doet opnieuw een dringende oproep om niet te gaan winkelen in België of Duitsland, waar de detailhandel en horeca wel gewoon open zijn. "Als het in Nederland niet verstandig is in winkelstraten te lopen, is het dat in Antwerpen ook niet en in Aken ook niet."

Het kabinet besloot een week voor kerst tot een harde lockdown om te voorkomen dat de zorg overspoeld wordt door een nieuwe golf coronagevallen als gevolg van de besmettelijkere omikronvariant van het virus. Daarmee heeft Nederland veel harder ingegrepen dan landen om ons heen.

De afgelopen dagen trokken Nederlanders op grote schaal de grens over om toch wat leuks te kunnen doen. Het leidde tot files en overvolle treinen richting met name België. De Jonge toonde begrip. "Maar het is toch niet verstandig. Blijf gewoon thuis."