Thomas Krol was de sterkste schaatser op de 1000 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi.
Thomas Krol was de sterkste schaatser op de 1000 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi. anp / Vincent Jannink

'Opgelucht na overleven van slagveld'

30 december 2021 om 11:19

Krol zeker van startplek op 1000 meter in Peking

HEERENVEEN (ANP) - Schaatser Thomas Krol is "intens opgelucht" dat hij zich op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen op de 1000 meter heeft weten te verzekeren van een startbewijs voor de Olympische Spelen. De 29-jarige Krol won de kortste afstand en bekroonde daarmee een sterk seizoen.

"Het was een slagveld en het niveau lag immens hoog. Ik wist dat ik het in me had, maar je moet het wel doen. Godzijdank kwam het eruit vandaag", zei Krol. "Het was een 'horrordag' qua spanning, maar ik ben zó opgelucht. Het is toch een beetje teleurstelling van vier jaar geleden dat nu wordt weggespoeld."

Kjeld Nuis miste plaatsing net en werd vierde in het ijzersterke veld. "Een van de vier moest ernaast vallen, dat had mij ook kunnen overkomen", aldus Krol. "Het verschil tussen winst en verlies was klein. Ik was best een beetje geëmotioneerd."

Vlak voor het OKT was het nog even flink schrikken voor Krol. "Ik begon met kerst opeens een loopneus te krijgen en koppijn. 's Ochtends vroeg voor het ontbijt heb ik toch maar even een sneltestje gedaan, want je wil het niet op je geweten hebben", verwees hij naar mogelijk besmettingsgevaar. "Daar ben je gewoon hartstikke bang voor. En zeker op de 1000 meter wil je geen aanspraak hoeven maken op een aanwijsplek, want het niveau is gewoon hartstikke hoog. Maar de verkoudheid ging gelukkig redelijk snel voorbij."

Volgens Krol hebben ze allemaal een ongekend niveau laten zien. "Het is eigenlijk gewoon zonde dat een van ons vieren thuisblijft." Hij kent het gevoel zelf ook, nadat hij vier jaar geleden er net buiten viel. "Natuurlijk zit dat ergens en zeker toen ik me had geplaatst, dacht ik dat het nu toch is goedgekomen. Ik moet er ook bij zeggen dat ik vier jaar geleden een stuk minder goed was. Ik ben nu kanshebber op goud en dat was ik vier jaar geleden niet."

Krol richt zich eerst nog op de 1500 meter van vanavond. "Daar heb ik nog een hele mooie klus te klaren. Met het niveau dat ik heb, moet dat goed komen."

Ook ploeggenoot Kai Verbij, die als tweede eindigde op de 1000 meter, was blij dat hij zich 'ertussen' had gereden. "Het was heel spannend", zei de regerend wereldkampioen op de 1000 meter. "Het was lastig, maar ik ben blij dat het goed is gekomen."