Presidenten Biden en Poetin bellen elkaar vanavond over situatie in Oekraïne

30 december 2021 om 11:20

WASHINGTON (ANP/RTR) De Amerikaanse en de Russische president, Joe Biden en Vladimir Poetin, spreken elkaar volgens zegslieden in het Witte Huis vanavond. 


Poetin heeft gevraagd om een onderhoud, aldus de woordvoerders. De twee mogendheden proberen hun oplopende ruzies te temperen. Eerder deze week werd bekend dat er 10 januari een ontmoeting tussen diplomaten van beide landen komt om onder meer de wrijvingen over Oekraïne te bespreken.


TROEPENOPBOUW Het 'toptelefoontje' is volgens de Amerikaanse bronnen donderdagmiddag dus donderdagavond in Moskou. Een exacte tijd is niet bekendgemaakt. Biden heeft de afgelopen tijd meerdere Europese leiders gesproken over de situatie aan de Oekraïense grens. Binnenkort zal hij volgens een woordvoerder ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski spreken. De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken sprak hem woensdag al. Tegen Zelenski zou hij de ,,niet aflatende steun" van de VS hebben benadrukt voor de ,,onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne". Zeker in het licht van de Russische troepenopbouw aan de grens, waar in het Westen met argusogen naar wordt gekeken.


GESPANNEN De relatie tussen Rusland en Oekraïne is al jaren zeer gespannen. De Russen annexeerden in 2014 het Oekraïense schiereiland De Krim. Ook steunde Moskou de Oekraïense separatisten die eigen ministaatjes uitriepen in het oosten van hun land.