Ook door ongelukken ontstaan er geregeld files op de A1.
Ook door ongelukken ontstaan er geregeld files op de A1. AberMedia

'Minder files op A1 bij Barneveld dankzij thuiswerkers'

29 december 2021 om 11:13

BARNEVELD Het aantal files op de A1 bij Barneveld is dit jaar minder hard gedaald dan het landelijk gemiddelde. Landelijk daalde de filedruk met 57 procent ten opzichte van twee jaar geleden toen corona nog geen rol speelde. 


Op de A1 richting Amersfoort daalde de filedruk volgens de ANWB met 52 procent en richting Apeldoorn met 42 procent. Daarmee staat het weggedeelte tussen Barneveld en Amersfoort op de zevende plek in de ANWB file top tien van 2021. Die lijst wordt aangevoerd door de weg tussen Lexmond en Werkendam (A27), gevolgd door de Afsluitdijk en de A4 tussen Den Haag en Rotterdam.


OCHTENDSPITS ,,Alle beperkende maatregelen vanwege corona hebben ook dit jaar geleid tot een forse daling van het aantal files op de Nederlandse wegen'', concludeert de ANWB. De ANWB zag vooral een duidelijke daling in de ochtendspits en verklaart dit door het vele thuiswerken. ,,Weggebruikers ondervonden  tussen 6.00 en 9.00 uur nauwelijks hinder van files.''

DRUK IN JULI Overdag was er volgens de ANWB slechts sprake van een lichte daling van het aantal files. ,,In de maand juli was het zelfs drukker dan in andere jaren. Vooral op vrijdagen was het deze zomer en herfst opmerkelijk druk op de Nederlandse wegen. Veel Nederlanders trokken er voor een paar dagen op uit.''


THUISWERKADVIES Oktober was dit jaar de drukste maand op de weg. ,,Opvallend was de terugkeer van de ochtendspits na het vervallen van het dringende thuiswerkadvies. De meeste files stonden dit jaar in Zuid-Holland en in Noord-Brabant'', meldt de ANWB.