Amsterdam

29 december 2021 om 10:41

Onderzoek: investeringen infrastructuur booster voor economie

(ANP) De geplande overheidsinvesteringen in infrastructuurprojecten in de Verenigde Staten en Europa zullen een 'booster' zijn voor de economie in de komende jaren. Dat meldt Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, op basis van onderzoek.

De overheidsinvesteringen in infrastructuur stijgen zowel in de VS als Europa voor het eerst sinds tien jaar. In de VS nemen de investeringen in onder meer wegen, bruggen, spoorlijnen, havens, vliegvelden, elektrische installaties en internet toe tot 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2030. In Europa is de duur van de investeringen korter. In Duitsland, de grootste economie van de eurozone, lopen de investeringen op tot ruim 1 procent van het bbp in 2027 en in Frankrijk tot 2,5 procent.

Door de investeringen stijgt het Amerikaanse bbp de komende drie jaar met 0,9 procentpunt. In Europa zal de impact het grootst zijn in Spanje (plus 0,9 procentpunt) en het kleinst in Duitsland (plus 0,35 procentpunt).

Een belangrijk bijkomend effect is dat investeringen in duurzame infrastructuur de overgang naar een koolstofarme economie financieren. Volgens Johan Geeroms, directeur risicobeheer Benelux bij Euler Hermes, zijn investeringen in de bijbehorende infrastructuur "onontbeerlijk" in de transitie naar emissievrije energie. Als voorbeeld noemt Geeroms investeringen in extra netcapaciteit om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen.

De overheidsinvesteringen hebben volgens Geeroms ook een belangrijke signaalfunctie. "Het wekt vertrouwen in de toekomst en stimuleert daardoor ook de particuliere investeringen." Volgens de researchafdeling van Euler Hermes trekken de huidige infrastructuurplannen tot 2025 jaarlijks tot 100 miljard dollar aan particulier kapitaal aan in de VS. In Europa verschilt dat per land. In Frankrijk is dat zo'n 50 miljard euro en in Duitsland 10 miljard euro.

De investeringen van de overheid en de particuliere sector zijn echter niet voldoende om de energietransitie te bekostigen. Euler Hermes schat dat de VS jaarlijks 210 miljard dollar tekortkomen om de beoogde doelstellingen te halen. Het jaarlijkse investeringstekort voor de vier grootste Europese economieën wordt geschat op bijna 140 miljard euro.


Austin 

Musk verkoopt voor ruim miljard dollar aan aandelen Tesla

(ANP/BLOOMBERG) Tesla-topman Elon Musk heeft voor nog eens ruim 1 miljard dollar aan aandelen in de maker van elektrische auto's verkocht. Omgerekend is er zo'n 900 miljoen euro mee gemoeid. De rijkste mens op aarde lijkt daarmee hard op weg om zijn belofte in te lossen om 10 procent van zijn belang in Tesla van de hand te doen.

De bekende zakenman verkocht nog eens 934.090 aandelen. Musk heeft nu in totaal zo'n 15,6 miljoen aandelen Tesla verkocht.