Een Rus steunt tot ongenoegen de politie mensenrechtenorganisatie Memorial en wordt aangehouden.
Een Rus steunt tot ongenoegen de politie mensenrechtenorganisatie Memorial en wordt aangehouden. Epa/yuri Kochetkov

Memorial: 'Werk voortzetten'

29 december 2021 om 10:05

Russisch hof beveelt sluiting mensenrechten- organisatie 

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) Memorial legt zich niet neer bij het vonnis van het Russische hooggerechtshof dat de sluiting heeft bevolen van de prominente mensenrechtenorganisatie. In een reactie op de uitspraak laat Memorial International weten die op alle mogelijke manieren te zullen aanvechten. "En we zullen legale manieren vinden om ons werk voort te zetten."


Persbureau Interfax citeert een advocaat van de groepering, die onder andere aankondigde naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.


'BUITENLANDSE AGENT' De organisatie was in 2015 aangemerkt als ,,buitenlandse agent", maar hield zich volgens het hof niet aan de regels die met die status gepaard gaan. Bij alle publicaties van Memorial moet volgens de wet een label worden geplaatst waarop de status van buitenlandse agent duidelijk wordt gemaakt. Volgens aanklagers gebeurde dit niet. De verdediging zei tijdens het proces in Moskou dat er geen sprake was van ernstige overtredingen en dat slechts een verwaarloosbaar aantal publicaties niet was gelabeld.

Memorial bestaat uit lokale organisaties met Memorial International aan het roer. Memorial International beheert de uitgebreide archieven en heeft ook een coördinerende functie. Al deze takken zullen moeten sluiten, meldt Memorial op Telegram. De groepering spreekt van een politieke beslissing en zei voorafgaand aan het vonnis dat het personeel bij een sluiting zal blijven doorwerken.

Tientallen kritische Russen hadden zich in de kou bij het gerechtsgebouw verzameld om Memorial te steunen, er vonden meerdere arrestaties plaats. "Schande! Schande!", riep een aantal betogers na de uitspraak. De opheffing van Memorial bevestigt volgens critici dat er een einde is gekomen aan het democratiseringsproces dat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begon en dat Rusland terugkeert naar een dictatuur.

Er loopt ook nog een zaak tegen het mensenrechtencentrum van Memorial. Aanklagers willen dit centrum sluiten omdat het terrorisme en extremisme zou goedpraten. In die zaak vinden woensdag verhoren plaats. Ook het mensenrechtencentrum staat op de lijst van buitenlandse agenten. Personen en organisaties kunnen die status krijgen als ze geld vanuit het buitenland ontvangen.

Memorial werd in 1989 opgericht door Sovjetdissidenten, onder wie Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. De organisatie rapporteert over schendingen van mensenrechten en voert actie voor onder meer politieke gevangenen. De regering van president Vladimir Poetin heeft dit jaar de druk opgevoerd op onder meer politieke tegenstanders.