Files bij de Belgische grens door Nederlanders die de grens over gaan.
Files bij de Belgische grens door Nederlanders die de grens over gaan. ANP/Jeffrey Groeneweg

Nederlandse 'invasie' in België

29 december 2021 om 09:55

ANTWERPEN (ANP) De straten en wegen in het centrum van Antwerpen zijn op verscheidene plaatsen dinsdagmiddag ,,volledig verzadigd" door vooral Nederlandse auto's. Persbureau Belga berichtte dat de politie in actie is gekomen om het verkeer op gang te houden en uit het centrum te dirigeren, onder meer naar parkeerplaatsen aan de rand van de stad. Antwerpen is een geliefde bestemming geworden door de kerstvakantie en de coronabeperkingen waarmee in Nederland onder meer winkels en de horeca gedwongen zijn de deuren dicht te houden. In België zijn dergelijke lockdowns niet afgekondigd.


Ook de voorbije dagen doken in Antwerpen al veel Nederlandse bezoekers op, ondanks oproepen van de Nederlandse autoriteiten en van de gouverneur van de provincie Antwerpen, Cathy Berx om geen uitstapje naar de havenstad aan de Schelde te maken.

Het was dinsdag net als maandag opvallend druk op wegen van Nederland naar België, voornamelijk richting Antwerpen. De ANWB meldde dinsdagochtend dat het ,,opnieuw druk" was op snelwegen richting België. Op verschillende wegen stonden files. 

Sinds het middaguur is de drukte minder en zijn de meeste files opgelost, meldt de ANWB. Die afgenomen drukte komt volgens de bond doordat de automobilisten dagjesmensen zijn die ,,op tijd" vertrokken. ,,Je gaat niet 's middags nog een dagje naar Antwerpen", aldus de ANWB.

Ook in de treinen was een grote toestroom Nederlanders te zien richting België. In Nederland zette de NS medewerkers in op perrons om de passagiersstromen in goede banen te leiden. 

Aangenomen wordt dat de dagjesmensen per trein of met de auto op hun terugreis ook voor drukte zorgen.