Oorlogsfilm De Slag om de Schelde tikte de half miljoen bezoekers aan, na een halfjaar uitstel.
Oorlogsfilm De Slag om de Schelde tikte de half miljoen bezoekers aan, na een halfjaar uitstel. ANP / Kippa Remko de Waal

Weer zwaar jaar voor filmsector

29 december 2021 om 09:09

Bioscopen dit jaar in totaal zes maanden dicht

AMSTERDAM (ANP) De filmsector heeft weer een zwaar jaar achter de rug door de coronacrisis en alle daarmee gepaard gaande lockdowns. De bioscoopsector presenteert de jaarcijfers pas begin januari, maar dat het weer deprimerende resultaten zijn, zal niemand verbazen.


De bioscopen moesten in 2020 vijftien weken de deuren sluiten en konden door alle restricties in de resterende tijd slechts een beperkt aantal bezoekers ontvangen. Dit leidde tot een terugloop van 56 procent in het aantal bezoeken. In 2021 waren de bioscopen in totaal zes maanden dicht en ook de rest van de periode kon gemiddeld maar een derde van de zalen worden gevuld. In november en december kwam hier nog de avondlockdown overheen; bioscopen mochten na 17.00 uur geen bezoekers meer ontvangen.

Dat er toch een aantal ronkende persberichten de deur uit kon, was vooral te danken aan een handvol films dat wel volle zalen trok. Na drie jaar wachten en vier keer uitstel ging eind september de 25e Bond-film No Time To Die in première, die meer dan 1,5 miljoen bezoekers trok. In het arthousecircuit deden het Deense Druk - over vier docenten die met alcohol op voor de klas gaan staan - en het drama The Father met Anthony Hopkins het bovengemiddeld goed.

VOLLE ZALEN Er waren ook Nederlandse films die volle zalen trokken. Oorlogsfilm De Slag om de Schelde - ook een half jaar uitgesteld, de release was oorspronkelijk voor kerst 2020 gepland - tikte de half miljoen bezoekers aan. En de Linda de Mol-komedie Alles op Tafel deed het heel goed totdat het demissionaire kabinet half december wederom een totale lockdown afkondigde. Kleinere titels hadden het echter heel zwaar in het geweld van de grote blockbusters. Bezoekers leken in de coronacrisis minder dan in 2020 geneigd om kaartjes te kopen voor de minder bekende of de meer avontuurlijke bioscoopfilms.

Een groot succes was de Srebrenica-film Quo Vadis, Aida? die een Oscarnominatie én drie European Film Awards in de wacht sleepte. Het verhaal over een tolk die probeert haar familieleden te redden van de genocide die in 1995 plaatsvond door Bosnisch-Servische troepen werd mede geproduceerd door het bedrijf N279 van Els Vandevorst en Martin Koolhoven. De film, met bijrollen voor Nederlandse acteurs als Raymond Thiry, Juda Goslinga en Reinout Bussemaker, stond in de top 10 die oud-president Barack Obama eind december deelde.


2022 Het is nog lastig te voorspellen wat 2022 gaat brengen voor de filmsector. Veel grote Nederlandse releases die in december zouden uitkomen, zijn op de lange baan geschoven. Vooralsnog lijken grote Amerikaanse films als Spider-Man: No Way Home en The Matrix: Resurrections wel uit te komen zodra de huidige lockdown ten einde is. Maar als de sluiting van de bioscopen weer langer duurt dan nu gepland, zoals begin 2021, is de kans groot dat ze versneld op streamingplatforms worden uitgebracht.