Nieuw DNA-onderzoek bij strafzaken

29 december 2021 om 09:03

DEN HAAG (ANP) Het aantal strafrechtelijke onderzoeken waarin het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nieuwe methodes in DNA-onderzoek heeft toegepast is dit jaar verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor, naar circa 200 zaken. De nieuwe methodes stellen onderzoekers onder meer in staat op een dieper en gedetailleerder niveau sporen te onderzoeken, met een grotere kans op bruikbare resultaten, zo meldt het instituut woensdag. Het NFI doet jaarlijks in ruim 52.000 zaken DNA-onderzoek, waarvan er duizenden zijn aan te merken als "complex".

"We kunnen steeds meer", zegt Titia Sijen, hoofd van het Team Research van de divisie Biologische sporen van het NFI. "Dat maakt dat we complexe onderzoeksvragen steeds beter kunnen beantwoorden." Het team investeert daarbij in onderzoek om de nieuwe technieken steeds sneller te maken. Goede software is daarbij essentieel. "We moeten meer aantallen kunnen draaien om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen," aldus Sijen.

Een van de nieuwe technieken is het zogeheten Massive Parallel Sequencing (MPS), die volgens het NFI kansen biedt in cold cases. In 2021 werd de techniek in vijftig zaken toegepast. MPS heeft "een impuls gegeven" aan het zogeheten mitochondriaal DNA-onderzoek dat vaak wordt gebruikt bij sporen die weinig DNA of sterk afgebroken DNA bevatten.

Een andere relatief nieuwe methode is RNA-onderzoek, aan de hand waarvan forensisch specialisten kunnen vaststellen welke type cellen een spoor bevat. De afgelopen twee jaar zette het NFI de techniek in circa zeventig onderzoeken in, waarvan bijna 80 procent zedenzaken betrof. Het NFI loopt voorop met dit type onderzoek.