,,Uit de praktijk blijkt dat veel mensen de politie niet willen bellen, omdat ze bang zijn dat hun identiteit bekend wordt", legt Marc Janssen uit.
,,Uit de praktijk blijkt dat veel mensen de politie niet willen bellen, omdat ze bang zijn dat hun identiteit bekend wordt", legt Marc Janssen uit. Meld Misdaad Anoniem

['Anonimiteit beller belangrijker] dan zaak oplossen'

Meld Misdaad Anoniem opereert vanuit gemeente Nijkerk

6 januari 2022 om 16:55

Meld Misdaad Anoniem, afgekort ‘M.’, zet zich in voor het zoveel mogelijk melden van criminele activiteit. ,,Uit de praktijk blijkt dat veel mensen de politie niet willen bellen, omdat ze bang zijn dat hun identiteit bekend wordt of dat ze in een dossier terechtkomen en later moeten getuigen”, zegt Marc Janssen, woordvoerder van M. ,,Of ze zijn als de dood dat een dader achterhaalt dat zij degene waren die de melding maakte. Bij M blijf je volledig anoniem.”

ANONIEM M. is een onafhankelijke stichting, met korte lijntjes naar hulpdiensten. ,,Nadat iemand een melding bij ons doet, zetten wij de informatie anoniem door naar politie of andere instanties die relevant zijn. Gedurende dit proces doen wij er alles aan om de anonimiteit van de beller te waarborgen. Wij vinden de anonimiteit van een melder zelfs belangrijker dan het oplossen van een zaak. Kunnen we iemand niet anoniem houden, dan maken wij geen melding. Daar doen we geen concessies aan.”


Ook treft M. verschillende technische maatregelen. ,,Onze volledige ICT-infrastructuur is zo ingericht dat we geen enkele informatie van de melder kunnen zien. Zelfs geen telefoonnummer of IP-adres. Mocht de melder zelf per ongeluk iets persoonlijks vrijgeven, dan laten mijn collega’s deze informatie achterwege als ze de melding doorzetten naar de politie of een andere hulpdienst.”

,,Stel: iemand doet melding over een hennepkwekerij bij de buren", schetst Janssen. ,,Dan benoemen wij in ons bericht naar de politie nooit dat het bij iemands buren is. Woont de melder bijvoorbeeld in een twee onder één kap, dan weet de politie direct wie de melding deed. We stellen daarom altijd vragen die iedereen zou kunnen beantwoorden, zoals de postbode die toevallig door de wijk fietst.”


GEEN SCRIPTS De meldkamer van M. bevindt zich in Hoevelaken. Hoe ziet een werkdag er daar uit? ,,Per dag zitten daar zo’n vijf mensen, tussen 8 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds. Iedereen is intern opgeleid om meldingen zo goed mogelijk af te handelen. We werken niet met scripts: elk gesprek wordt blanco gevoerd.”


DARK WEB Medewerkers van M. worden elke maand geüpdatet met actuele informatie rondom relevante onderwerpen. ,,Denk bijvoorbeeld aan het dark web. Iets waar mijn collega’s zelf niet op zitten, maar wel dienen zij in grote lijnen te begrijpen wat daar gebeurt. Als wij zien dat criminaliteit op het dark web toeneemt, dan vragen we iemand van de politie om mijn collega’s op dit onderwerp te trainen.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er wordt een melding van gemaakt. ,,Van informatie over een drugslab voor productie van synthetische drugs, tot aan meldingen over moord en doodslag en alles wat daartussen zit. Tips over een dader bij geweldsdelicten, maar ook over grootschalige rellen en verschillende financiële fraudezaken, zoals het witwassen van geld.”


DRUGS In het afgelopen jaar zette M. landelijk bijna 26.000 meldingen door naar de politie. Alle meldingen worden weggezet onder één van de honderd criminaliteitsklassen. ,,In de top vijf hiervan staan van hoog naar laag: softdrugs, harddrugs, geweldsdelicten, financieel economische delicten en meldingen over opsporing van personen. Meer dan de helft van de meldingen die binnenkomt is drugsgerelateerd.”

Met meldingen over softdrugs bedoelt Janssen onder andere hennepkwekerijen en handel in softdrugs. ,,Bij harddrugs gaat het vooral over handel en productie ervan, maar ook over tips over import en export van harddrugs, of dat nu cocaïne op een vrachtschip is of een bolletjesslikker.”


'TWIJFEL NIET' Janssen roept mensen op om melding te doen wanneer zij iets verdachts zien. ,,Bel de wijkagent – en als je dat niet durft, bel je ons. Zie jij iets gebeuren dat niet klopt, twijfel niet en pak je telefoon. Soms wordt midden in een wijk een drugslab opgerold en blijkt later dat meerdere omstanders dit al vermoedden. Maar ze deden geen melding, omdat ze dachten dat het niet nodig was of dat iemand anders het al gedaan had. Ik zeg altijd: beter te veel gemeld dan te weinig. In sommige gevallen kan het een kwestie van leven of dood zijn.”


TOENAME SINDS CORONA Opmerkelijk is de sterke toename van het aantal meldingen sinds de coronacrisis. Janssen: ,,In de afgelopen vijf jaar voordat de coronapandemie uitbrak, kregen we jaarlijks tussen de vijftien- en zeventienduizend meldingen. Vanaf de eerste dag dat de coronamaatregelen begonnen, zijn deze aantallen flink gestegen in alle categorieën.”'

Janssen denkt dat deze toename komt doordat mensen meer thuiszitten. ,,Bepaalde dingen vallen je dan meer op. Werk je veel thuis, dan is de kans dat je drugshandel vanuit een woning of illegale prostitutie opmerkt, groter. Ook accepteren mensen dingen minder snel en zijn eerder geneigd de telefoon te pakken om melding te doen.”


Ondanks dat M. het een goede zaak vindt als inwoners bellen, is het volgens Janssen nog steeds het allerbeste als je direct de politie benadert. ,,In verband met de anonimiteit kunnen wij mensen niet terugbellen nadat een gesprek ten einde is. Dat kan de politie wel. Daarbij is het sowieso het gunstigst als de politie de eerste partij is waar informatie terecht komt. Wil je niet per se anoniem blijven? Bel dan de politie, in plaats van M.”


Meer informatie over Meld Misdaad Anoniem of een melding doen? Kijk dan op de website van Meld Misdaad Anoniem. 




,,Uit de praktijk blijkt dat veel mensen de politie niet willen bellen, omdat ze bang zijn dat hun identiteit bekend wordt
De volledige ICT-infrastructuur is zo ingericht dat medewerkers geen enkele informatie van de melder kunnen zien. Foto: Meld Misdaad Anoniem.