Het team van Bakkie Hoop, van links naar rechts: Teun, Willemijn (achter), Melissa, Frank (achter), Bernard en Ronald.
Het team van Bakkie Hoop, van links naar rechts: Teun, Willemijn (achter), Melissa, Frank (achter), Bernard en Ronald. Freek Wolff

[Bakkie Hoop] in bange dagen

28 december 2021 om 14:33

Corona was de aanleiding tot een brainstormsessie bij jongeren van de Hervormde Gemeente Barneveld. Met als resultaat: Bakkie Hoop. Een team van zes maakt nu voor het tweede seizoen (video)podcasts. De leden gaan informeel in gesprek met gasten over serieuze thema’s.

De locatie is ideaal, in de ruimte van bedrijf AFH Film op het bedrijventerrein de Harselaar. De stemming is energiek en uitgelaten, want het team staat juist in de startblokken voor de creatie van weer een podcast. Hiervoor komt een dominee uit Rijssen. Uiteraard wordt er koffie geschonken in - jawel - mokken met daarop de term Bakkie Hoop, een slim verzonnen variant op Bakkie Troost.

De directe aanleiding om podcasts te maken, was een kleine twee jaar geleden het begin van de coronacrisis. ,,Samen met onze jeugdouderlingen Cor Bruil en Bas Borgers dachten we na over wat we konden doen”, legt Frank Hendriks (20) uit. ,,De leden van groep die hieruit is ontstaan, kenden elkaar nog niet zo goed. We kwamen op het idee van podcasts naar aanleiding van het fenomeen ‘Kerkklets’, waar na een kerkdienst nagepraat wordt. Op deze manier kun je veel meer kijkers en luisteraars bereiken met behulp van YouTube (met beeld) en Spotify (alleen geluid). Het plan was om met predikanten in gesprek te gaan over mooie onderwerpen.”

Deze insteek werd gehanteerd in het eerste seizoen dat vorig jaar in het voorjaar begon. Daarna volgde een soort upgrade, met ook benadering van andere personen. ,,De focus is gericht op jongeren van 18 tot 25 jaar, maar we merken dat we een brede doelgroep bereiken, ook ouderen.”

Frank was meteen gegrepen door het initiatief, omdat hij denkt dat Bakkie Hoop iets voor jongeren kan betekenen. ,,Om verbinding op gang te brengen en diepgaande gesprekken te voeren. Hoe gaat het nu écht met je? Zodat we kunnen leren van mensen die veel meegemaakt hebben.”


LEIDRAAD Een podcast heeft een structureel stramien waarmee het team werkt. Zo is er de ontspannen introductie van de gast met een spel. Daarna volgt het onderdeel ‘Een goede teug’. ,,Dan nemen we de inhoud tot ons en praten we dieper over het onderwerp door.” De afsluiting kreeg de term ‘Een bakkie to go’, om de kijkers en luisteraars tot slot nog iets mee te geven.

De Bijbel wordt ook gehanteerd bij de gesprekken-podcasts. Frank zegt dat het een leidraad is voor zijn leven, waar hij steeds meer van leert. ,,Ik geloof dat God dit Boek aan ons gegeven heeft om Zichzelf bekend te maken. Ik ben ermee opgevoed, maar zie steeds meer dat het wonder van het evangelie van Jezus enorm ver gaat in de liefde. Als ik dat besef, wil ik niets liever dan mezelf aan Hem overgeven. Op mijn zeventiende deed ik belijdenis en toen ervaarde ik het geloof echt in mijn leven.”

Willemijn Huijser (26) draait vanaf het tweede seizoen mee en is ook heel enthousiast. Voorheen was ze actief in het jeugdwerk, specifiek met voor de jaarlijkse jeugdweken. ,,Aan het eind van een uitzending van Bakkie Hoop vragen we meestal naar liederen die onze gast erg mooi vindt en die kunnen luisteraars dan op Spotify vinden. Zo herinner ik me het lied van Hillsong met de tekst ‘I am no longer a slave of fear, I am a child of God’. Dat heb ik zelf ook eens gezongen. Dat vind ik prachtig, want het is de kunst dat je niet vanuit angst gaat leven, zoals in deze coronatijd wel kan gebeuren. Er is hoop op een betere tijd. Nu doorsta ik deze tijd op aarde door mijn hoop en vertrouwen op God te richten. Dat helpt me erdoorheen. Tegelijk kan ik me gelukkig prijzen dat het in mijn leven goed gaat, ook wat betreft de mensen om me heen.”

Het is volgens Willemijn de kunst om voor de podcastgesprekken goed te luisteren en je in te leven. ,,Je hoeft zelf niet eens zoveel te zeggen. Ik hecht aan een spontaan gesprek. Dat is fijn. Zo hoef je ook niet zenuwachtig te worden.” Deze houding hanteert de Barneveldse eigenlijk ook tijdens haar dagelijkse werk als verpleegkundige in het Meander ziekenhuis in Amersfoort. Ze ziet er veel verdriet, maar kan niet alle emoties diep binnen laten komen, verklaart ze. ,,Anders zou ik telkens gedeprimeerd naar huis gaan.” Tegelijk heeft ze soms wel spontaan contact en gesprekken met patiënten over het geloof.


KLAS Derde teamlid is Melissa Kok (21). Ze studeert af aan de pabo, zodat ze straks voor de klas kan staan. ,,Ik heb lang getwijfeld tussen de zorg en het onderwijs, maar constateerde dat ik veel affiniteit heb met kinderen. Zo kun je ze met bijbelverhalen iets bijbrengen over God. Ik vind het een hele nederig taak dat je kinderen over God mag vertellen. Ik denk dat Jezus er echt voor kinderen is en ik hoop dat ze dit ook aan mij kunnen zien, niet alleen bij een bijbelvertelling.”

Ze ziet parallellen tussen het onderwijs en Bakkie Hoop. Een gast die bijvoorbeeld indruk op haar maakte, was ds. Molenaar uit de eigen gemeente. ,,We spraken over het lijden. Heel persoonlijk vertelde hij over wat hij meegemaakt had. Hij stelt zó zijn vertrouwen op God, daar kan ik veel van leren.”

Net als Frank vindt Melissa de samenwerking in het team bijzonder prettig, goed en gezellig. Ze komt er graag voor uit Gouda, waar ze nu woont vanwege haar studie. Wel schroefde Bakkie Hoop vanaf het tweede seizoen de frequentie van een wekelijkse podcast terug van elke week naar eens in de veertien dagen. ,,Om het elke week te doen, gaf iets teveel druk. Nu kunnen we ons echt richten op een uitzending van goede kwaliteit. Soms moet een stukje even overnieuw”, zegt Bernard de Graaf (22).

In het dagelijks leven werkt hij bij een landmeetbedrijf. Omdat dit een technisch beroep is, steekt hij bij Bakkie Hoop op dit gebied ook de handen uit de mouwen, terwijl alle zes teamleden in gesprek gaan met gasten. ,,Ik deed de geluidstechniek bij ons in de kerk en vanaf de coronatijd heb ik geholpen bij live streaming van de diensten. Vervolgens ben ik er ingerold bij Bakkie Hoop.”

Het boeit Bernard om met predikanten in gesprek te gaan, iets heel anders dan wanneer een dominee vanaf de kansel preekt. ,,Op die manier krijgen we de meest mooie gesprekken en merk je dat zij ook maar gewoon mensen zijn.” Melissa voegt toe dat hieruit blijkt dat predikanten in verbinding willen staan met jongeren. Intussen is de vijver waaruit Bakkie Hoop vist groter gemaakt. Ze gaan ook met gemeenteleden in gesprek en het plan is om (jonge) gasten van ‘buitenaf’ uit te nodigen, ook landelijk bekende namen.


KWETSBAAR Het team merkte dat er na verloop van tijd door meer personen geluisterd wordt naar de podcasts, ook buiten de eigen gemeente. Gemiddeld schommelt de hoeveelheid luisteraars tussen de 800 tot 900 personen. De gesprekken worden ook wel gebruikt bij catechisatielessen en jeugdverenigingen.

Teun de Vries (23) is leerkracht in het basisonderwijs en staat voor groep acht. ,,Het is superleuk om met deze kinderen in gesprek te gaan en ze iets te leren en mee te geven. We praten ook over kwetsbare dingen en ik laat merken dat ‘de meester’ ook niet alles weet. Je kijkt hoe je ze kunt klaarstomen voor de maatschappij.”

Meedoen aan Bakkie Hoop voelt voor Teun niet als een grote last, hij vindt het vooral leuk om te doen. ,,We willen wel echt iets moois neerzetten, waar we trots op kunnen zijn. Ik mocht een keer in gesprek met dominee Barth die bij Defensie werkt. Hij schreef het boekje ‘God gebruikt geweld’ en dat is een interessant thema. Zijn ervaringen in het leger en in Afghanistan waren indrukwekkend. Het was leuk om hierbij te spitten in bijbelteksten. Of je die in de huidige tijd kunt plaatsen of niet.” Teun stort zich bij Bakkie Hoop, naast de presentatie, vooral ook op de sociale media. Hij hielp ook bij het ontwerp van het logo.


DEPRESSIVITEIT Navraag leert dat jongeren de podcasts als een laagdrempelige manier ervaren om serieuze thema’s aan te snijden. ,,Zeker in deze coronatijd, nu ze niet naar de kerk en jeugdclubs kunnen. Dan is dit een mooie manier om er toch bij betrokken te zijn.” Geloven in de huidige tijd is volgens Teun voor jongeren moeilijker. Tijdens een gesprek werd ook het onderwerp depressiviteit aangesneden. ,,Hoe kun je dan juist vanuit je geloof weer hoop putten?”

Ronald van Garder (32) herkent dit, omdat hij leider is bij de jeugdvereniging, met jongeren in de leeftijd van 17 tot en met 25 jaar. ,,Een jaar geleden waren we ze helemaal kwijt, maar het afgelopen jaar werd de draad weer opgepakt. Hoewel jongeren elkaar blijven opzoeken, merk je dat een groot aantal toch eenzaam is. Eenlingen zitten meer thuis op hun kamer en missen het sociale leven.”

Daarom vindt hij het tof om mee te doen aan Bakkie Hoop. In het dagelijkse leven is hij kok van beroep. ,,Ik werk nu bij zalencentrum De Duikenburg in Echteld en doe vooral life cooking. Dan heb je veel contact met gasten, dat is ontzettend leuk. Om samen te koken en ze een avondje te verwennen.” Willemijn voegt toe dat Ronald het podcastteam ook weleens verwent met een lekkere maaltijd.


OORDEELLOOS De vraag over het perspectief van 2022 - zo vlak voor de jaarwisseling - is bij uitstek geschikt om bij Bakkie Hoop op tafel te leggen. ,,Ik hoop natuurlijk dat het coronavirus zo snel mogelijk de kop in wordt gedrukt, maar ik ben bang dat dit binnen een jaar niet zal gebeuren. Ik hoop ook dat de saamhorigheid in de wereld beter zal worden”, reageert Ronald. Melissa hoopt dat iedereen zich aan een lichtpuntje vast kan houden. ,,Of dat nu een vriend, familie, de Bijbel, God of iets anders is.”

Willemijn: ,,Ik denk dat het enorm kan helpen als we heel oordeelloos met elkaar omgaan. Daar heb ik zelf trouwens nog veel in te leren. Dat je naar anderen luistert en vragen stelt. Dat is moeilijk, want je hebt al snel een vooroordeel over iemand, soms ook op basis van wat anderen zeggen. Dat merk ik ook bij mijn werk in het ziekenhuis.”

Bernard herkent dit. Hij vindt het jammer dat veel mensen bijzonder ruw met elkaar omgaan, wat is bevorderd in de coronatijd. ,,Daarom moeten we meer luisteren naar elkaar en open staan voor een ander. Ik hoop dat we uit die onenigheid kunnen klimmen en meer naar elkaar om kunnen zien.”

Gevraagd naar een afsluitend lied, wijst Teun op ‘Een toekomst vol van hoop’, een nummer van de groep Sela. Tijdens een van de podcasts werd dit nummer ook aangedragen… en zeer passend bij de eigen naam Bakkie Hoop.