trefpunt voorthuizen ggd punt
trefpunt voorthuizen ggd punt Erik van 't Land

GGD versnelt boostercampagne in Voorthuizen

29 december 2021 om 10:38 Corona

VOORTHUIZEN De GGD verdubbelt vanaf januari het aantal mensen dat in het Trefpunt in Voorthuizen kan worden geboosterd. Wekelijks worden er momenteel zo’n elfhonderd oppepprikken gezet, dat worden er bijna tweeduizend.

Voorthuizen is één van de vijf locaties binnen de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden waar mensen zich kunnen laten vaccineren. Andere priklocaties staan in De Rheehorst in Ede, Papendal in Arnhem, Duiven en Elst. Het Trefpunt is één van de kleinere locaties, die in Ede behoort tot de grotere. Ook hier wordt stevig opgeschaald met het aantal boosterprikken per week: dat gaat van 17.600 naar 22.400 per week.

,,Er wordt nu echt vaart achter de boostercampagne gezet”, zegt woordvoerder Adriënne Spijker namens de GGD. ,,Uiteraard ben je voor opschaling afhankelijk van de beschikbaarheid van medisch personeel. Voor de kleinere locaties als in Voorthuizen is dat lastiger, maar het is ons gelukt om ook hier voldoende artsen te regelen.”

Bij sommige Barnevelders is er verbazing dat, wanneer zij een afspraak willen maken voor een boosterprik, zij meestal niet naar de dichtstbijzijnde in Voorthuizen maar naar andere priklocaties worden doorverwezen. Gezien de grootte van de locaties is dat logisch, zegt Spijker. ,,We willen zoveel mogelijk mensen de kans bieden om redelijk in de buurt een afspraak te maken en daarom zijn de locaties verdeeld over ons hele gebied. Maar je bent afhankelijk van de specifieke locatie. Die in Voorthuizen is nu eenmaal een van de kleinere.”

Iemand die op grond van zijn of haar geboortejaar aan de beurt is - gisteren werden mensen uit 1981 en 1982 uitgenodigd - kan een afspraak maken via de landelijke afsprakenlijn of online. ,,Op grond van de postcode krijgt iemand dan drie mogelijkheden aangeboden die het eerste beschikbaar zijn. Dat hoeft niet altijd de dichtstbijzijnde locatie te zijn. Deze drie mogelijkheden worden door het systeem even vastgehouden totdat degene die de afspraak wil maken een keuze heeft gemaakt. Zit er geen tijdstippen of locaties bij die passen, dan kun je het ‘t best op een later moment nog een keer proberen.”

Het RIVM meldt dat er vorige week 1,16 miljoen boosterprikken zijn gezet; bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar. Daarmee is het tempo van het aantal boostervaccinaties tegen het coronavirus al bijna verdubbeld. In totaal kregen 3,12 miljoen tot nu toe een extra prik. 

Jannes Bijlsma