De Oude Botermarkt werd begin twintigste eeuw gesloopt.
De Oude Botermarkt werd begin twintigste eeuw gesloopt. ...

Originele onderdelen Barneveldse Botermarkt ontdekt

29 december 2021 om 10:00 Maatschappelijk

BARNEVELD Het plan om de voormalige Botermarkt in Barneveld in ere te herstellen, laat nog enige tijd op zich wachten. De Hervormde Kerk zal zich op termijn uitspreken over het idee om een overkapping te realiseren tegen het kerkgebouw aan, zoals die er globaal tussen 1850 en begin twintigste eeuw stond aan de koorzijde van de kerk, tegenover de Jan van Schaffelaarstraat. ,,Dat zal waarschijnlijk nog meer dan een jaar duren”, denkt mede-initiatiefnemer Ben Bläss.

Tot die tijd zitten de initiatiefnemers niet stil: in België hebben ze eerder dit jaar de originele draagbalken van de Botermarkt uit Barneveld ontdekt. Na een publicatie in deze krant over het plan, in juni van dit jaar, werd Bläss gebeld. ,,Iemand wist mij te vertellen dat de oude binten en spanten van de Botermarkt op een boerderij aan de Achterveldseweg lagen. Ik ben daar gaan kijken en de bewoner zei dat hij ze tien jaar daarvoor had verkocht via Marktplaats.”

De originele tekeningen van de vroegere overkapping liggen weliswaar in het gemeentearchief, toch zouden de echte onderdelen cruciale informatie kunnen geven over de exacte afmetingen van de constructie. ,,Alle details kunnen ons helpen.” De bewoner wist Bläss nog wel te zeggen aan wie hij de binten en spanten had verkocht. ,,Ik belde een meneer in Aalten, die een bedrijf heeft in het Belgische Lille. Daar zouden ze liggen. Ik heb mede-initiatiefnemers Marco Romeyn en Annelies Leusink gevraagd om met mij mee te gaan en er te gaan kijken.”

En inderdaad, in een grote fabriek in België troffen ze de onderdelen aan. ,,Het is een bedrijf dat wereldwijd gespecialiseerd is in het opknappen van constructies van bijvoorbeeld oude kastelen. Grandioos om die met eigen ogen te hebben gezien. We hebben foto’s van de onderdelen gemaakt, waar Hofland Architecten uiteindelijk mee aan de slag kunnen om een nieuw ontwerp te maken. De onderdelen waren net verkocht naar Zuid-Amerika. We hadden dus geluk dat we ze nog konden zien.” Ook zijn de initiatiefnemers na een tip in Zelhem gaan kijken, waar de originele gietijzeren pilaren zouden staan. Die bleken van het oude station in Utrecht afkomstig te zijn, maar ze kleurden het plaatje van de oude Barneveldse Botermarkt wel verder in. 

Onder de overkapping zouden het hele jaar door promotieactiviteiten kunnen plaatsvinden zoals voor verenigingen, politieke partijen en regionale streekproducten, zo luidde het plan van bedenker Marco Romeyn van de Barneveldse modezaak Romeyn Tailors. Ook zou de constructie ruimte kunnen bieden voor boeken- of kerstmarkten. Museum Nairac, vereniging Oud Barneveld en ook de gemeente Barneveld zijn er enthousiast over. 

Bläss heeft er vertrouwen in dat ook de Hervormde Kerk kan worden overtuigd van de kansen die de Botermarkt biedt. Hij denkt dat de kerk er ook zeker van de overkapping kan profiteren, bijvoorbeeld als plek waar koffie en thee kan worden geschonken na de dienst, voor de kindernevendiensten of voor de pauze van optredens van christelijke koren. ,,De kerkrentmeesters nemen de tijd nemen voordat ons plan wordt behandeld. Daar hebben wij begrip voor. Daarom zetten wij het project nu even op een laag pitje, al zitten we niet stil. Ik weet dat bepaalde mensen bezorgd zijn dat de Botermarkt mogelijk hangjongeren zou aantrekken. Nou, daar passen we wel een mouw aan.” Er wordt nagedacht over de mogelijkheid om de constructie te kunnen afsluiten.

Er zijn verschillende andere functies voorbijgekomen voor de Botermarkt, zegt Bläss. ,,We denken erover om er een toilet te herbergen, aangezien daar in het centrum van Barneveld nu weinig mogelijkheden voor zijn. En verder kun je denken aan een fietsenstalling, zoals onder de overkapping van de Joriskerk in Amersfoort.”

Jannes Bijlsma

De oude Botermarkt had soortgelijke gietijzeren pilaren. Deze werden gevonden in Zelhem.
De originele draagbalken werden gevonden bij een bedrijf in het Belgische Lille.