Nederlander in Italië beboet om skiën na coronabesmetting

28 december 2021 om 11:41

ROME (ANP) Een Nederlandse toerist krijgt in Italië een boete voor het overtreden van de coronaregels. De vakantieganger moest na een positieve coronatest in hotelquarantaine, maar ging volgens Italiaanse media toch de skipiste op.

De Nederlander vierde vakantie in Sauze d'Oulx, in het bergdal Valle di Susa. Hij zou op eerste kerstdag de pistes zijn opgegaan met twee nauwe contacten, die ook in quarantaine hadden gemoeten. Hoe hoog de boete is die de positief geteste Nederlander krijgt, is niet bekend.

De twee metgezellen van de skiër worden ook verdacht van het overtreden van coronaregels, maar die zaak zou nog in behandeling zijn. Over de identiteit van de Nederlander en zijn vrienden is verder niets bekendgemaakt. Italiaanse media schrijven wel dat ze arriveerden met een groep van ongeveer 30 mensen om de kerstvakantie in het gebied te vieren.


Vaccinatieafspraak bij GGD kan voorlopig niet verzet worden

UTRECHT (ANP) Mensen die een afspraak hebben gemaakt voor een vaccinatie kunnen die voorlopig niet verzetten. De koepelorganisatie van de GGD'en meldt dat op die manier de callcentermedewerkers meer tijd hebben om "boostervaccinaties in te plannen voor ouderen, zodat zij eerder aan de beurt komen".

GGD GHOR Nederland meldt dat van alle telefoontjes bij het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer 40 procent gaat over het verplaatsen of afzeggen van een afspraak. "Dit was eerder nog 15 procent." Ouderen die digitaal minder vaardig zijn en telefonisch een afspraak willen maken of mensen zonder DigiD, zijn daarvan de dupe.

Volgens GGD GHOR Nederland verzetten mensen hun afspraak om verschillende redenen, bijvoorbeeld om sneller een booster te kunnen krijgen. Ook gebeurt het dat mensen al een booster hebben gekregen van de huisarts en een afspraak bij de GGD willen annuleren.

De GGD roept mensen op begrip, solidariteit en flexibiliteit te tonen bij het maken van een afspraak. "Misschien is het tijdstip niet handig of is het vervelend dat een andere afspraak niet kan doorgaan. Desondanks toch deze oproep: heeft u een afspraak voor een booster, kom alstublieft."

Een afspraak annuleren via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer blijft wel mogelijk.


GGD krijgt mogelijk hulp bij testen van Testen voor Toegang

LEUSDEN (ANP) Stichting Open Nederland (SON), de organisatie achter Testen voor Toegang, gaat de GGD mogelijk helpen bij het afnemen van coronatests. De stichting is daarover in gesprek met de GGD en het ministerie van Volksgezondheid, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de NOS.

Hoe de samenwerking eruit komt te zien, kan hij nog niet zeggen. "De gesprekken lopen nog." Bij Testen voor Toegang kunnen mensen een antigeentest krijgen.