Nog minder operatiekamers in gebruik tijdens kerstperiode

28 december 2021 om 11:06

UTRECHT (ANP) Afgelopen maandag was er 46 procent minder aan operatiekamers in gebruik dan normaal. De week ervoor was het 40 procent minder. De extra daling heeft waarschijnlijk maken met de kerstperiode, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag. "Het is gebruikelijk dat in deze periode minder operaties worden uitgevoerd", aldus een woordvoerder. Van de 73 ziekenhuizen zeggen er 21 niet alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren. Kritieke planbare zorg moet wel binnen die periode worden verleend om verdere schade voor de patiƫnt te voorkomen. Vorige week waren het er twintig.

Nog steeds hebben alle ziekenhuizen de planbare zorg zoals knie- en heupoperaties afgeschaald en 37 ziekenhuizen doen daar nu even helemaal niet meer aan. Vorige week waren dit er 39. De ziekenhuizen doen dit om acute en semi-acute zorg (zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen) wel te kunnen blijven bieden.


Kabinet overwoog stilleggen bedrijven na Urgenda-vonnis

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Het demissionaire kabinet heeft afgelopen zomer overwogen om CO2-uitstotende bedrijven in Nederland tijdelijk, gedeeltelijk of zelfs volledig te sluiten. Dit zou op vrijwillige basis hebben moeten gebeuren. Daarmee zou de Staat op korte termijn volledig aan het Urgenda-vonnis voldoen. Het kabinet heeft uiteindelijk voor andere maatregelen gekozen, maar het is niet uitgesloten dat het plan om bedrijven stil te leggen in de toekomst alsnog een optie is.

Dit blijkt uit documenten die Nieuwsuur heeft opgevraagd via de Wet openbaarheid bestuur (WOB) en na beantwoording van vragen van Nieuwsuur aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het zou dan gaan om bedrijven met industriƫle installaties en afvalverbrandingsinstallaties.


Slachtoffers van datingfraude raken vaak veel geld kwijt

DEN HAAG (ANP) Een campagne, die dinsdag van start gaat, waarschuwt voor onlinedatingfraude. Daarbij worden mensen opgelicht door een persoon of personen die ze hebben leren kennen via bijvoorbeeld sociale media, een online game of datingsite. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gaan de oplichters steeds geraffineerder te werk en maken ze de slachtoffers de laatste tijd ook meer geld afhandig.

"Op de datingplatforms is het in de wintermaanden altijd drukker. De campagne loopt daarom tot eind februari op ontmoetingssites Tinder en Lexa. Daters krijgen hulp om signalen van datingfraude te herkennen en zichzelf online beter te beschermen", aldus het CCV. In deze maanden zijn ook advertenties op Facebook en Instagram te zien waarin wordt gewaarschuwd voor dit soort oplichting.