Berlijn

28 december 2021 om 10:24

Russische diplomaat waarschuwt voor vertraging Nord Stream 2

(ANP) De Russische ambassadeur in Duitsland dringt aan op een snelle beslissing over de ingebruikname van de Nord Stream 2 gaspijplijn die van Rusland naar Duitsland loopt. Volgens Sergei Nethajev is niemand gebaat bij een ,,gekunstelde vertraging" zei hij in een interview met het Duitse persbureau DPA.

De aanleg van Nord Stream 2, die onder de Oostzee loopt, werd in september voltooid, maar de toezichthouder schortte het Duitse goedkeuringsproces in november op vanwege een juridische hindernis. De uitbater van de gaspijplijn is namelijk geen Duits bedrijf en dat is wel een vereiste volgens de Duitse wet.

Rusland is naar eigen zeggen bereid direct gas via de pijpleiding te leveren op het moment dat deze in gebruik wordt genomen om daarmee ook de energiecrisis in Europa te verlichten. Met name de Groenen, de tweede partij van Duitsland die nu ook deel uitmaken van de coalitie, zien de ingebruikname van de pijplijn niet zitten. Nethajev verwacht van de nieuwe regering een ,,pragmatisch" oordeel over Nord Stream 2 waarbij in het ,,voordeel van de consument" wordt besloten.

De 1200 kilometer lange pijplijn wordt fel bekritiseerd door de Verenigde Staten en landen als Polen en Oekraïne. 


Los Angeles

Riot Games schikt voor 100 miljoen om slechte behandeling vrouwen

(ANP/AFP/BLOOMBERG) Spellenmaker Riot Games wil voor 100 miljoen dollar schikken in een rechtszaak die draait om slechte behandeling van vrouwen bij het bedrijf. De ontwikkelaar van onder meer het populaire League of Legends zou vrouwen minder hebben betaald voor dezelfde werkzaamheden. Daarnaast zou sprake zijn geweest van seksuele intimidatie en ander wangedrag bij het in de Verenigde Staten gevestigde bedrijf.

Twee nu voormalige werknemers spanden in 2018 een zaak aan tegen Riot Games, dat volledig in handen is van het Chinese techbedrijf Tencent. Van de schikking van 100 miljoen dollar (88 miljoen euro) wordt 80 miljoen dollar verdeeld onder alle vrouwen die vanaf november 2014 voor het bedrijf hebben gewerkt. Het gaat volgens The New York Times om ruim 2000 medewerkers. De rest van het geld wordt gebruikt om de juridische kosten van de eisers te dekken. De schikking moet nog wel worden goedgekeurd door een rechtbank in Los Angeles.

Riot Games is niet het enige gamebedrijf dat kampt met seksisme. Een groep van zo'n 150 medewerkers van Activision Blizzard eiste vorige maand het ontslag van topman Bobby Kotick. Die zou al jaren hebben geweten van beschuldigingen van seksuele intimidatie bij het bedrijf dat onder meer bekend is van de spellen World of Warcraft en Call of Duty. The Wall Street Journal berichtte ook over gevallen waarin Kotick zelf wordt beschuldigd.

Activision Blizzard ontkende de beschuldigingen.