Vakcentrum voor ventilatiesystemen

28 december 2021 om 09:52

EDE Een goede ventilatie binnenshuis is belangrijk om covid-besmettingen tegen te gaan. De vraag naar ventilatiesystemen neemt toe, maar er is een tekort aan vakmensen voor de installatie en onderhoud daarvan. Met steun van provincie Gelderland zet de Vereniging Binnenklimaat Nederland daarom een praktijkcentrum en een leerlijn voor ventilatiemonteurs op in het TechCenter van opleidingencentrum ROVC in Ede.

De Vereniging Binnenklimaat Nederland wil meer mensen enthousiast maken voor een baan als ventilatie-installateur en -monteur. Samen met ROVC Technische Opleidingen en de bedrijven Frico, Systemair en Arro Technics richten zij een vakcentrum op waarin praktijkopdrachten worden uitgevoerd voor het ontwerp en design en de montage en installatie van ventilatiesystemen. 

Door samen te werken in de hele bouwketen willen de initiatiefnemers meer zij-instromers klaarstomen voor een baan bij fabrikanten, installateurs en onderhoudsbedrijven. In 2022 gaat de leerlijn en het praktijkcentrum van start en ronden de eerste honderd deelnemers hun opleiding af. De ambitie is om de jaren daarna per jaar nog eens vierhonderd deelnemers en honderd zij-instromers op te leiden.

Provincie Gelderland zet 200.000 euro in voor het vakcentrum vanuit het programma Onderwijs & Arbeidsmarkt. Hiermee wil de provincie de tekorten op de arbeidsmarkt tegengaan door de afstand tussen opleiding en werk te verkleinen en de bijscholing van medewerkers en de omscholing van zij-instromers te bevorderen.


Spoorbomen dicht

EDE Bij een spoorovergang op de Oude Rijksweg N224 in Ede bleven maandag de spoorbomen lange tijd naar beneden. Zo lang, dat ongeduldige weggebruikers de spoorbomen zelf omhoog duwden. Tijdens het strooien van zout is ook gestrooid over de spoorovergang. Hierdoor kwam zout in de rails terecht. Door geleiding van zout en water bleven de spoorbomen dicht. ProRail heeft de rails schoongemaakt.