Afbeelding
Duifje Hoekstra

De lier, van Ur tot Barneveld

28 december 2021 om 11:38

Vaandel, detail

Door de lockdown (die trouwens de cultuursector minstens even zwaar treft als de horeca) is het nu niet mogelijk bij de exacte gegevens over de voorwerpen te komen. 

De datering is duidelijk: 1952, midden in de opbouwtijd na de Tweede Wereldoorlog. Nederland moest zichzelf opnieuw uitvinden en deed dat met élan en optimisme. Er was een sterk gevoel van saamhorigheid. Vanaf ongeveer 1935 tot 1952 waren er in Barneveld twee harmonie-orkesten geweest: ‘Kunst veredelt’ en ‘De Volharding’. In 1879 werd een orkestvereniging opgericht die de romantische naam ‘Erica’ kreeg. Er was waarschijnlijk al eerder een vereniging geweest, want de Barneveldse Courant schrijft dat Barneveld ‘wederom in het genot zou komen van een eigen harmonie-orkest’, en die krant is gewoonlijk goed op de hoogte.

In 1910 werd de naam veranderd naar ‘Kunst Veredelt’, meer in overeenstemming met de tijdgeest. Dat kunst af en toe ook heftig 

verdeelt, bleek in de jaren '30, toen er door een politiek verschil van mening een heus schisma ontstond, dat pas in 1952 overbrugd werd. Voor de gloednieuwe oude vereniging met de toepasselijke naam ‘De Harmonie', werd een chic vaandel besteld van zwart fluweel met zilveren franje, goud- en zijdeborduursel en applicaties. In het nieuwe jaar te zien in Museum Nairac.