De Franse premier Jean Castex.
De Franse premier Jean Castex. Epa/thomas Samson / Pool Maxppp out

Boosterprik voor Fransen

28 december 2021 om 10:08

Coronapas vervangen door vaccinatiepas

PARIJS (ANP/RTR) Fransen kunnen vanaf dinsdag drie maanden na hun tweede inenting tegen het coronavirus een boosterprik krijgen. Dat heeft premier Jean Castex maandag bekendgemaakt nadat de Franse gezondheidsautoriteit HAS dat vrijdag al had aanbevolen. Eerder was die termijn vijf maanden en sinds vrijdag was die even vier maanden.


Vanaf 15 januari past Frankrijk de coronapas aan. De bestaande wordt vervangen door een vaccinatiepas. Negatieve tests zijn dan niet meer voldoende om toegang te krijgen tot een evenement of horecagelegenheid. De huidige pas wordt volgens media vervangen omdat die te vaak wordt vervalst.


MAATREGELEN Uit het regeringsoverleg van maandag over het coronavirus zijn ook meerdere andere maatregelen gekomen. Zo moeten mensen indien mogelijk minimaal drie dagen per week thuiswerken, mag er niet meer gegeten of gedronken worden in openbaar vervoer over lange afstanden en wordt de maximale grootte voor publiek bij evenementen teruggebracht naar 2000 personen binnen en 5000 buiten, aldus Castex tijdens een persconferentie. 

In horecazaken mogen gasten alleen nog maar op hun plaats zitten, staan in cafés is dus niet meer toegestaan. De regels gelden voor een periode van drie weken. Mondkapjes kunnen ook verplicht worden gesteld in stadscentra, maar dat bepaalt het lokale stadsbestuur.

De premier zei dat er momenteel niet wordt nagedacht over het invoeren van een avondklok, iets wat Frankrijk eerder wel had. Daarmee komen festiviteiten rond de jaarwisseling niet in gevaar.


OPROEP Castex riep mensen op om een booster te halen om zo de bescherming tegen het coronavirus te verhogen. 

Hij zei ook blij te zijn dat 78 procent van de bevolking de eerste twee prikken heeft gehaald. Volgens de regering is dat 90 procent van de mensen die ouder zijn dan 5 jaar en in aanmerking komen voor een prik.


De regering heeft ook besloten de kerstvakantie niet te verlengen na een oproep daartoe dit weekend door artsen. Dat betekent dat de scholen op 3 januari weer opengaan.