Sacramento

28 december 2021 om 11:11

Winterstorm treft Amerikaanse westelijke staten

(ANP/AFP) De westelijke staten in de VS - Californië, Oregon en Washington - hebben deze week te maken met een flinke winterstorm. In de Sierra Nevada-bergketen viel op sommige plekken de afgelopen 24 uur een meter sneeuw. Er worden nog meer sneeuwbuien verwacht in de hoger geleden gebieden van de drie staten.

Californië heeft twee droge winters achter de rug die tot uitzonderlijke droogte hebben geleid. Dat vergroot het risico op catastrofale bosbranden in de zomer en de herfst.


DROOGTE Hoewel de droogteperiode nog niet helemaal voorbij is, helpt de flinke sneeuwval wel bij het aanvullen van waterreservoirs. ,,We rekenden niet op een natte winter", zegt Andrew Schwartz, onderzoeker aan de universiteit van Californië in Berkeley. ,,Maar het is een aangename verrassing. Het lijkt erop dat het westen van de VS wat hulp krijgt."

De winterstorm zorgt wel voor veel problemen op de weg. Verschillende snelwegen en bergpassen zijn gesloten en het wordt mensen ontraden de weg op te gaan. 

Ook zitten zo'n 50.000 mensen in Californië sinds eerste kerstdag zonder stroom.


Karlsruhe

Duits hof wil regels voor triage in coronatijd

(ANP/RTR/DPA) Duitse politici moeten zorgen dat de rechten van kwetsbare mensen worden beschermd als ziekenhuizen tijdens de pandemie aan triage moeten doen. Dat besloot het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe nadat negen mensen met medische problemen zich daar hadden gemeld.

De klagers hebben handicaps en onderliggende aandoeningen. Ze vrezen benadeeld te worden als ziekenhuizen in noodsituaties voorrang geven aan patiënten met de beste overlevingskansen. 

De negen zeggen een verhoogd risico te lopen op een ernstig ziekteverloop als ze besmet raken met het coronavirus.


'NIET OVERSLAAN' Het hof oordeelt nu dat niemand vanwege een handicap mag worden overgeslagen voor een mogelijk levensreddende behandeling. Politici moeten van de rechters meteen in actie komen om bindende regels te maken voor een situatie waarin sprake is van triage. Dan wordt de urgentie bij een hulpvraag bepaald.

De rechters verwijzen naar het feit dat gehandicapten volgens de grondwet niet gediscrimineerd mogen worden. 

De overheid zou nu onvoldoende hebben geregeld om een eerlijke behandeling van die groep te garanderen als ziekenhuizen moeilijke besluiten moeten nemen over welke patiënten eerst worden behandeld.

Door de coronapandemie neemt de druk op de zorg ook in Duitsland toe. 

Medische organisaties hadden al richtlijnen opgesteld voor mogelijke triage, maar die zijn volgens het hof juridisch niet bindend.