Wethouder in Ede stapt op

28 december 2021 om 08:43

'Door oplopende politieke discussies
binnen college'

EDE Wethouder Geert Ritsema (GroenLinks) heeft besloten om zijn werk voor de gemeente Ede per 1 januari 2022 neer te leggen. Dit vanwege oplopende politieke spanningen binnen het college.

 

De bedoeling was dat de wethouder tot aan de verkiezingen in maart 2022 deze functie zou vervullen, maar hij geeft nu aan dat hij had gehoopt meer vooruitgang te maken in de afgelopen maanden. 

,,Ik wil daarbij allereerst benadrukken dat de persoonlijke verhoudingen binnen het college goed waren. Er waren echter oplopende politieke discussies binnen het college. De ervaring van de laatste maanden is dat ik mijn groene en sociale ambities voor Ede onvoldoende waar kon maken. Dat frustreert mij bovenmatig”, schrijft Ritsema in zijn ontslagbrief.


GRAAT IN KEEL ,,Met name het verwateren van de zero emissiezone zit me nog steeds dwars als een graat in mijn keel”, laat Ritsema weten in zijn brief. ,,In juli van 2021 presenteerde ik namens het college het voorstel om van Ede vanaf 2026 een zogeheten zero emissiezone te maken. Hoe groter de zone, hoe groter de milieuwinst”, volgens Ritsema. ,,Het college bracht dit voorstel op mijn initiatief naar de raad. Raadsfracties, waaronder drie van de vijf coalitiepartijen, begonnen het voorstel echter hevig te bekritiseren en stelden voor om de zone veel kleiner te maken.” 

,,Dit voorbeeld illustreert dat ik mij de laatste maanden op de inhoud minder thuis voelde in de Edese politiek. De rek was eruit, de koek was op. Dat leidde steeds vaker tot chagrijn over en weer. lk vind dat daar een einde aan moet komen en houd daarom de eer aan mijzelf.”


REACTIE De gemeente laat via haar website weten: ,,Het college betreurt dat wethouder Ritsema zo kort voor het einde van de periode afscheid neemt, maar heeft begrip voor zijn besluit.”

GroenLinks heeft besloten geen nieuwe wethouder voor te dragen tot aan de verkiezingen. Het college is hiermee akkoord. Amsterdammer Ritsema was de opvolger van Lex Hoefsloot, die in het najaar van 2020 vertrok nadat zijn eigen partij het vertrouwen in hem opzegde.