Archieffoto van Peter R. de Vries met zijn zoon Royce.
Archieffoto van Peter R. de Vries met zijn zoon Royce. ANP / Robin van Lonkhuijsen

'Veiligheidssituatie veranderd'

28 december 2021 om 09:43

Royce de Vries openhartig in documentaire

HILVERSUM (ANP) De veiligheidssituatie van Royce de Vries is "veranderd" sinds de moord op zijn vader Peter R. de Vries. Dat zegt hij in de documentaire Staand verder leven: na de moord op Peter R. de Vries, maandagavond uitgezonden op RTL4. Hij zegt niet of hij bewaking krijgt, maar gevraagd naar het veiligheidsaspect zegt hij dat "mijn leven ook veranderd is op dat punt, sinds de aanslag".


Dat zijn veiligheid een punt van aandacht is, vindt hij moeilijk. "Je hebt al te maken met heftige emoties, verdriet en een heleboel dingen te regelen, dan komt dit er ook nog eens op je bordje bij. Ik vind dat wel lastig. Ik snap mijn vader wel een beetje dat hij daar terughoudend in was."

Volgens dochter Kelly de Vries had haar vader zijn werk "niet kunnen doen als hij zulke strenge beveiliging had gehad". "Dan had hij niet kunnen doen wat hij heeft gedaan de afgelopen jaren."

De op 6 juli neergeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries wilde geen persoonsbeveiliging, ook niet toen hij vertrouwenspersoon was van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Voor haar eigen veiligheid is dochter Kelly niet bang, maar wel voor die van haar broer, die vanwege zijn werk als advocaat "meer in the picture staat". Ze hoopt dan ook dat hij een andere keuze maakt dan haar vader.

Aan documentairemaker Ewout Genemans vertelt ze dat zij tegen haar broer heeft gezegd dat "hij niet zo eigenzinnig" moet zijn als zijn vader. "Dat hij een vrouw en een kind heeft, en hij daarvoor moet kiezen omdat dat belangrijker is."