Feyenoord-trainer Arne Slot eerder dit seizoen tijdens een trainingssessie.
Feyenoord-trainer Arne Slot eerder dit seizoen tijdens een trainingssessie. anp / tom Bode

'Winterstop in eigen land'

28 december 2021 om 10:37

Meeste voetbalclubs blijven 'thuis'

DEN HAAG (ANP) De meeste clubs uit de Eredivisie zien in de winterstop af van een trainingskamp in het buitenland. 


Vanwege de kosten en alle beperkingen vanwege het coronavirus gaat ruim de helft van de achttien clubs zich na de jaarwisseling in eigen land voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Heel wat ploegen hebben hun geplande buitenlandse trip gecanceld. De topclubs trekken wel de grens over.

PSV, na achttien wedstrijden de koploper in de Eredivisie, vliegt naar Spanje. Trainer Roger Schmidt gaat zijn ploeg tussen 4 en 10 januari in Marbella voorbereiden op het tweede deel van het seizoen. PSV is net als Ajax, AZ en Vitesse na de winterstop nog op drie fronten actief. Deze clubs hebben zich allemaal geplaatst voor de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker en overwinteren ook in Europa. Feyenoord bereikte weliswaar de knock-outfase van de Conference League, maar werd door FC Twente wel uitgeschakeld in het bekertoernooi.

De Rotterdamse ploeg gaat op 3 januari naar de Spaanse stad Jerez. De ploeg van trainer Arne Slot sluit het trainingskamp vijf dagen later af met een oefenwedstrijd in Marbella tegen de Belgische kampioen Club Brugge. Feyenoord onderzoekt de mogelijkheden om hierbij supporters toe te laten.

Titelverdediger Ajax, dat aan de tweede seizoenshelft begint met 1 punt achterstand op PSV, gaat in de eerste week van januari op trainingskamp naar Portugal. Vier jaar geleden belegde Ajax daar ook een winters trainingskamp. In de jaren erna ging de Amsterdamse club naar de Verenigde Staten en Qatar. Vorig jaar bleven alle Nederlandse profclubs in eigen land vanwege de coronapandemie.

Vitesse, AZ en NEC gaan waarschijnlijk ook naar het buitenland en FC Groningen verblijft tussen 8 en 10 januari in de Duitse stad Marienfeld. Daarvoor heeft de ploeg van trainer Danny Buijs in eigen stadion al een oefenwedstrijd gespeeld tegen de Duitse club SV Meppen.

Heel wat andere clubs uit de Eredivisie hebben besloten om hun buitenlandse trainingskamp te schrappen. Zo gaat sc Heerenveen nu bijvoorbeeld naar Apeldoorn in plaats van naar Spanje.