Merijn Scheperkamp juicht na afloop van zijn winnende 500 meter.
Merijn Scheperkamp juicht na afloop van zijn winnende 500 meter. anp / Koen van Weel

Scheperkamp grote verrassing

28 december 2021 om 11:04

Sprinter naar Olympische Spelen

HEERENVEEN (ANP) Schaatser Merijn Scheperkamp verraste de gevestigde sprinttop op de 500 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi door met 34,45 de snelste 500 meter neer te zetten voor Dai Dai N'tab en Kai Verbij. 


Hij maakt daarmee de grootste kans om te mogen starten op de 500 meter tijdens de Spelen van Beijing. "Ik kan het nog niet helemaal beseffen", zegt hij. "Die 34,45 komt wel onverwacht."

"Ik zat er het hele seizoen al dicht tegen aan", relativeert de 21-jarige schaatser van Jumbo-Visma zijn verrassing. "Ik dacht dat ik er wel onder zou kunnen, maar dan moet je het altijd nog even doen. Ik was ook niet zo bezig met de tijden van de anderen. Ik ben meer bezig met wat ik zelf moet doen. Zo sta ik er gewoon in."

De schaatser uit de opleidingsploeg, die alle toppers aftroefde, gaf aan dat hij er heel relaxed instond. "Ik had niet verwacht dat ik het nu al zou halen. Als ik het nu niet haal, zijn over vier jaar weer de Olympische Spelen en dan ben ik misschien een nog completere schaatser. En heb ik nog meer ervaring. Ik kon daardoor heel los en vrij schaatsen."

In de opleidingsploeg ontwikkelde Scheperkamp zich dit seizoen in de luwte tot een steeds snellere sprinter. "Die luwte is ook mijn kracht geweest. Ik ben daarom blij dat ik in de opleidingsploeg zit, dat ik niet veel druk op mijn schouders gelegd krijg. Dat laat ook wel zien wat voor waarde een opleidingsploeg kan zijn."


'FRENKIE' Die relaxte houding leverde Scheperkamp al jaren geleden de bijnaam 'Frenkie' op, naar de voetballer van het Nederlands elftal en FC Barcelona. "Dat komt van enkele jaren geleden. Kjeld Nuis, die eerst nog bij onze ploeg zat, noemde me altijd Frenkie. Door mijn haarstijl en ook omdat ik me niet zo vaak druk maak. Iedereen heeft dat overgenomen en dat is mijn bijnaam bij de ploeg."

Scheperkamp reed in de aanloop naar dit seizoen in Inzell zijn eerste 500 meter onder de 35 seconden en bevestigde dat met 34,82 in Thialf tijdens de NK afstanden, waarmee hij zich plaatste voor de wereldbekerwedstrijden. 


In Salt Lake City bracht hij zijn persoonlijk record naar 34,48, een tijd die er nu in Thialf aan ging.