Carlijn Achtereekte komt bij van haar inspanning op de 3000 meter.
Carlijn Achtereekte komt bij van haar inspanning op de 3000 meter. anp / Koen van Weel

'Ik bleef veel vertrouwen houden'

28 december 2021 om 11:08

Achtereekte houdt kans op Spelen in Peking

HEERENVEEN (ANP) Schaatsster Carlijn Achtereekte reageerde heel erg opgelucht dat ze met de derde plaats op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen redelijke kans maakt om haar olympische titel te verdedigen. 

De 31-jarige Overijsselse van Jumbo-Visma moest alleen Irene Schouten en Antoinette de Jong voor laten gaan.

"Dit was geen makkelijk voorseizoen, maar ik bleef vertrouwen hebben", zei Achtereekte. "Ik heb alles eruit gegooid wat ik in me had en dat je dan derde wordt op één honderdste..."

Achtereekte was met 3.59,20 één honderdste van een seconde sneller dan Merel Conijn. De 20-jarige Noord-Hollandse van Worldstream dook bijna vijf seconden onder haar eigen persoonlijke record, maar greep net naast de derde plaats. "Gelukkig viel het kwartje mijn kant op."", zei de olympisch kampioene, die ook haar snelste race ooit reed in Thialf.

"Het huilen stond me nader van blijdschap en opluchting", zei Achtereekte. "Joy Beune was nog aan het rijden, maar er gaat zo veel door je heen. Je gunt het je ploeggenoten ook, maar je gunt het eerst jezelf."

Achtereekte zocht ook naar afleiding en gezelligheid met ploeggenoten en deelde ook met haar coach hoe ze zich voelde. "Ik heb een pittig gesprek gehad met Jac Orie, die zei dat ik een schop onder de kont nodig had. Dat ik niet laf moest rijden. Dat heb ik gelukkig ook niet gedaan."

Met haar tijd van 3.59,21 bleef Achtereekte ook 1 honderdste boven de tijd waarmee ze in 2018 in Pyeongchang olympisch goud won.