Afbeelding
Pixabay

Recordaantal geboortes gemeente Barneveld in 2021

29 december 2021 om 06:54 Maatschappelijk

BARNEVELD Barneveld stevent af op een recordaantal geboortes in 2021. Dit jaar kwamen er tot en met 31 oktober 774 Barneveldse baby’s ter wereld. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat dit er op die peildatum niet eerder zó veel waren.

Het dichtst in de buurt kwam het jaar 2013, toen er op die datum 754 kinderen waren geboren. Het recordaantal geboortes over een heel jaar werd vorig jaar gevestigd: 860. Dat jaar stond de teller eind oktober nog op 714, zestig minder dan dit jaar. Barneveld is dus hard op weg dit record in 2021 te verbreken.

Vergeleken met buurgemeenten blijkt Barneveld zeer vruchtbaar. Met een groei van 8,4 procent ten opzichte van vorig jaar (tot en met oktober) troeft Barneveld alle omliggende gemeenten af. Ede komt met een groei van 6,9 procent het dichtst bij, gevolgd door Renswoude (5,3 procent). Minder kinderen dan vorig jaar werden er geboren in Leusden, Putten, Scherpenzeel en Veenendaal. De Gelderse groei komt uit op 4,1 procent, landelijk is deze met 5,5 procent groter.

BLIJFT DOORGAAN Zelfstandig kraamverzorgster Herma Zegers van Kraamzorg Voorthuizen kijkt niet op van de stijging. ,,Je ziet momenteel inderdaad een grote stroom aan nieuwe geboorten. In voorgaande jaren ging het nog wel met pieken in bepaalde seizoenen, nu blijft het maar doorgaan.” Zegers bestrijkt met haar bureau globaal het gebied tussen Amersfoort en Apeldoorn.

In het voorjaar waarschuwden verzekeraars de kraambranche al dat er dit jaar veel geboortes aan zaten te komen. ,,Of dit door corona komt? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Feit is dat je dit landelijk ziet gebeuren. Het zijn er de afgelopen jaren zo veel dat er echt een nijpend tekort aan kraamverzorgers is. Ik moet al jaren klanten doorverwijzen naar andere bureaus. Dit betekent niet dat vrouwen niet meer geholpen kunnen worden, maar ze worden korter geholpen.”

STERFTE Ook het aantal sterfgevallen is in 2021 relatief hoog in de gemeente Barneveld, zo blijkt uit de cijfers. Tot en met week 49 (van zondag 5 tot en met zaterdag 11 december) overleden er in totaal 496 mensen. Dat is - drie weken voor het eind van het jaar - al meer dan het recordaantal sterfgevallen dat over het gehele jaar 2020 werd geteld: 470. Ondanks de plotselinge uitbraak van het coronavirus in maart van dat jaar, was er geen significant verschil met het voorgaande jaar 2019 te zien, toen er slechts vier sterfgevallen minder waren.

De coronafactor lijkt hierbij dit jaar wel sterk mee te spelen. Het aantal (geregistreerde) mensen dat bezweek aan de gevolgen van het coronavirus, bedroeg in 2020 nog 27 personen. Een jaar later werden er, tot en met donderdag 23 december, 57 sterfgevallen geteld die gerelateerd zijn aan corona. Het overgrote deel van deze overleden mensen stierf overigens in de eerste weken van het jaar, toen Nederland in de tweede lockdown zat. In januari van 2021 stierven er bijna evenveel mensen (83) als dat er baby’s werden geboren (85). Normaal is het aantal geboortes per maand in Barneveld grofweg twee keer zo hoog als het aantal sterfgevallen, maar dat was zeker niet het geval in de eerste maand van dit jaar. In februari werd deze verhouding alweer hersteld.

Het relatief hoge aantal sterfgevallen is een van de redenen dat het bevolkingsaantal van de gemeente Barneveld iets minder hard steeg dan in de afgelopen jaren. Tussen 2016 en 2020 kwamen er gemiddeld per jaar zo’n 667 nieuwe inwoners bij in de eerste tien maanden van het jaar. Dit kwam met name dankzij nieuwe inwoners die zich hier in een (nieuwe) woning vestigden. In 2021 was de groei iets minder groot: 516 mensen. Op 1 januari 2021 telde Barneveld precies 59.992 inwoners, op 31 oktober waren dit er 60.508.

Door Jannes Bijlsma