Kersttoespraak Willem-Alexander in vestibule van Paleis Huis ten Bosch

Kersttoespraak Willem-Alexander in vestibule van Paleis Huis ten Bosch

DEN HAAG (ANP) De kersttoespraak van koning Willem-Alexander is opgenomen in de vestibule van Paleis Huis ten Bosch. De jaarlijkse toespraak is zaterdagmiddag te zien, op eerste kerstdag om 13.00 uur, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Op NPO 2 is de rede te zien met een gebarentolk. NPO Radio 1 zendt de toespraak rechtstreeks uit. De herhaling is om 18.00 uur op NPO1.

De toespraak is al eerder opgenomen. Het Koninklijk Huis deelt op Instagram een foto van de opnames. Naast Willem-Alexander ligt een bijbel op tafel en er staat een groot boeket bloemen. De koning draagt een paarse das.

Vorig jaar keken zo'n 2,2 miljoen mensen naar de kerstrede van de koning. Hij riep toen op tot ruimte voor nuance en redelijkheid. Hij stelde dat harde meningen en debat nodig zijn om de samenleving verder te krijgen, maar dat mensen die het niet goed weten en die twijfelen niet uit het oog moeten worden verloren.

De koning had het over verhalen van mensen die hij dat jaar had gesproken en die getroffen waren door de coronacrisis. Vorig jaar pakte de koning de bijbel er al bij: hij sloot zijn verhaal toen af met een citaat van de apostel Paulus, over de liefde tussen mensen die ons verbindt en belangrijker is dan alles wat ons verdeelt.


Koningspaar houdt opnieuw geen ontvangsten voor nieuwjaarsviering

DEN HAAG (ANP) Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zien vanwege de coronamaatregelen af van de traditionele nieuwjaarsontvangsten in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd.

De twee bijeenkomsten, één voor vertegenwoordigers uit de Nederlandse samenleving en één voor buitenlandse diplomaten, staan doorgaans voor de tweede of derde week van januari op de agenda. Prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn daarbij ook aanwezig.


Ouderen zo bezorgd dat ze op goed geluk booster willen halen

WOERDEN (ANP) Ouderenbond ANBO krijgt signalen dat senioren op de bonnefooi naar priklocaties gaan in de hoop zonder afspraak een prik te halen. Soms lukt dat, maar soms ook niet, want iedereen moet eigenlijk een afspraak hebben. Hoe vaak het gebeurt, kan de bond niet zeggen.

De bond vindt het niet onbegrijpelijk dat deze ouderen op goed geluk in de rij gaan staan bij een priklocatie. "Mensen willen echt zo snel mogelijk een prik. Ze maken zich echt zorgen."

Senioren krijgen vooral een punthoofd van de pogingen om een afspraak te maken per telefoon. "De capaciteit daar blijft echt de bottleneck", aldus een woordvoerster. De wachttijd is soms maar een paar minuten, maar anderen hangen schier eindeloos in de wacht of krijgen zelfs meerdere keren te horen dat het nu te druk is. "Het wisselt erg."