Coop Wekerom geen Plus, maar in de verkoop 

Coop Wekerom geen Plus, maar in de verkoop 

WEKEROM (ANP) Supermarktketens Plus en Coop moeten in totaal twaalf filialen verkopen om te mogen fuseren. Die eis stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) omdat er anders in bepaalde dorpen te weinig concurrentie overblijft na de fusie, waarmee het op twee na grootste supermarktconcern van Nederland ontstaat. Onder de twaalf filialen zit ook een filiaal in Wekerom. 

Op nationaal niveau ziet de ACM geen problemen opdoemen met de concurrentie tussen supermarkten, dus stemt de instantie onder voorwaarden in met de samensmelting. Samen hebben de twee ketens ongeveer zeshonderd supermarkten. Plus en Coop verkopen onder meer winkels in Wekerom, Uddel, Wehl, Ruurlo, Ravenstein en op Vlieland.

Plus en Coop kondigden hun fusie in september aan. De twee bedrijven vinden het belangrijk om op grotere schaal te kunnen werken, zodat ze de concurrentie met Albert Heijn en Jumbo beter aankunnen. Schaalgrootte is belangrijk voor supermarktbedrijven, omdat in de strijd om klanten vaak scherp op de prijzen wordt gelet waardoor de marges klein zijn. Bij de gecombineerde supermarktketens, die samen een omzet van zo’n vijf miljard euro hebben, werken zo’n 40.000 mensen. Door de fusie gaan ook banen verloren, maar het exacte aantal is nog niet bekend.


Wolf doodgereden
op provinciale weg
bij Elspeet

ELSPEET (ANP) Bij Elspeet is woensdagavond een wolf doodgereden. Volgens de Zoogdiervereniging en BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer wolvenzaken bijhoudt, gaat het om een mannetje.

Het roofdier werd doodgereden op de provinciale weg N310. De wolf zou mogelijk een nakomeling zijn van de roedel op de Noord-Veluwe. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is. Het kadaver wordt naar het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht gebracht, waar sectie en verder veterinair onderzoek wordt gedaan.

Het is niet de eerste keer dat een wolf in Nederland wordt doodgereden. Van de zeven dode wolven die tot dusver in Nederland zijn gevonden, kwamen er zes aan hun einde door een aanrijding, waaronder één in maart dit jaar bij Ede. Een andere wolf die in oktober bij Stroe werd gevonden, was doodgeschoten.

In Nederland verblijven nu wolven op de Veluwe, in Brabant en in Drenthe. De roedel op de Noord-Veluwe werd gevormd door de eerste wolven die in Nederland opdoken.


Minder bezoekers Kröller Müller

OTTERLO Het Kröller-Müller Museum sluit het jaar 2021 af met 127.126 bezoekers. Vanwege de lange periodes van sluiting door lockdowns is dit aantal lager dan in coronajaar 2020 met 175.000 bezoekers. In 2019 ontving het museum nog 405.428 bezoekers.