Jan Otse: ,,We verhuizen naar Ontario in Canada. Daar gaan wij verder in de optiekwereld, maar dan zonder winkel."
Jan Otse: ,,We verhuizen naar Ontario in Canada. Daar gaan wij verder in de optiekwereld, maar dan zonder winkel." Freek Wolff

‘We gingen niet [over één nacht ijs]’

Jan Otse senior, de opa van de huidige eigenaar Jan, is samen met zijn echtgenote de grondlegger van de zaak. Hij leerde het vak van juwelier/horlogemaker in zijn woonplaats Barneveld. Vervolgens begon hij een eigen zaak in Scherpenzeel, maar dat beviel niet. Hij beproefde zijn geluk daarna in het centrum van Lunteren aan de Dorpsstraat tegenover een schoenenwinkel. Toen Jan Otse senior en zijn echtgenote een ander pand meer noordelijk aan de Dorpsstraat konden kopen, verhuisden ze naar nummer 211. ,,Dit is in 1920 geweest, daarna is de zaak nooit meer verhuisd”, legt Jan Otse junior uit.

VOOR HET LEVEN Toen Otse senior zich op de bewuste plek vestigde, was het een heel klein winkeltje. Hij was puur horloge- en klokkenmaker, terwijl zijn vrouw zich specialiseerde in sieraden en bestekcassettes. ,,Vroeger kocht je een horloge voor het leven. Dat kostte een half maandsalaris, in die tijd ongeveer 25 gulden. Het was heel bijzonder als je überhaupt een klok had, want het digitale tijdperk was nog lang niet in zicht.”

Jan Otse senior en zijn vrouw kregen drie kinderen: Bart, Hamp en Janny. De twee zoons van Jan Otse senior gingen in zijn voetsporen verder. Zij werkten allebei in de winkel en Bart Otse bleef boven de zaak wonen. Jan Otse senior werd tachtig jaar en overleed in 1975 toen zijn naamgenoot Jan Otse junior twaalf jaar was.


GEEN OREN NAAR] Bart Otse en zijn echtgenote Dinie Otse-Bos stonden samen met Hamp Otse aan het roer. In 1984 is Hamp Otse wegens gezondheidsredenen uitgevallen en hebben Bart en Dinie Otse de zaak overgenomen. Het was een grote opgave en dus werd er naar hun zoon gekeken. Barts zoon, Jan Otse junior had in eerste instantie geen oren naar de winkel. ,,Ik had gezien dat dit een zeer druk bestaan was.” Na de studie optiek in Rotterdam, koos de Lunteraan er toch voor om in het bedrijf te stappen. ,,Ik ben alles gaan doen, ook de reparatie van klokken en het helpen van klanten. Ja, zo ben ik toch dit drukke leven ingerold (glimlacht).” 


DANKBAAR WERK In 1992 versterkte Bertha Otse-Janssen het bedrijf en stopte Dinie Otse-Bos met het werk in de winkel. Jan en Bertha beleefden fijne tijden, vooral om met kerst mooie sieraden te verkopen en klanten te voorzien van een goede bril. ,,Je maakt mensen blij. Ze komen binnen en kunnen slecht zien. Door hen te helpen gaan zij naar buiten met goed zicht, daarom is het heel dankbaar werk.”

Vanaf 1992 heeft het bedrijf een grote groei doorgemaakt, waarbij de sieraden (met name diamanten) en trouwringen werden uitgebreid. Dankzij deze groei hebben meerdere werknemers het bedrijf versterkt. In 2009 heeft een grote verbouwing plaatsgevonden en werd het aangrenzende pand (Dorpsstraat 213) bijgevoegd waarin het optiekgedeelte werd gerealiseerd. Intussen kregen Jan en Bertha 3 dochters: Anouk, Naomi en Femke. 

,,Wij zijn nooit bang         geweest. Als dat wel zo was geweest, waren wij meteen gestopt met de winkel

RISICO Het bedrijf wordt volledig in beeld gebracht middels een gedetailleerd camerasysteem. Twee keer hadden Jan en Bertha te maken met een ramkraak. De eerste keer in 1999 was de buit van de criminelen ongeveer 150.000 euro. Gelukkig hadden de ondernemers een goede verzekering. Later zorgde een politiehond (Mike) in de winkel voor extra beveiliging. Niemand haalde het meer in zijn/haar hoofd om een (gewapende) overval te plegen. ,,Wij zijn nooit bang geweest. Als dat wel zo was geweest, waren wij meteen gestopt met de winkel. De veiligheid van ons gezin, werknemers en klanten heeft altijd voorop gestaan.’’


ONTARIO Jan en Bertha spelen al enige jaren met de gedachte om het bedrijf te stoppen. De ondernemers constateren een verandering in het gedrag van consumenten. ,,Dit is niet alleen in onze branche, want dit horen wij van veel winkeliers.” Naast deze ontwikkeling hebben Jan en Bertha geen opvolgers voor de winkel. De drie dochters hebben geen interesse om in de voetsporen van hun ouders te treden, waardoor het echtpaar ervoor heeft gekozen om hun droom achterna te gaan nu het nog kan. Al jarenlang hebben Jan en Bertha een liefde voor Canada. Zodoende hebben zij besloten de stap te zetten naar een andere toekomst. ,,We verhuizen naar Ontario in Canada. Bertha heeft hier in haar jeugd al tien jaar gewoond en heeft er nog familie wonen. We zijn daar net begonnen met de bouw van een huis in een bosrijke omgeving, een uur of twee ten noorden van Toronto. Wij gaan verder in de optiekwereld, maar dan zonder winkel. Van de drie dochters, blijft alleen de oudste dochter in Nederland.”

Vermoedelijk sluit Otse de deur voorgoed in januari 2022, al is het lastig plannen gezien Covid-19. De beslissing roept gemengde gevoelens op. ,,Wij hebben hier 30 jaar hard gewerkt met veel passie. We gingen niet over één nacht ijs toen we dit besluit namen. Mentaal konden we ons hierop voorbereiden.”


UITVERKOOP Momenteel vindt er een grote opheffingsuitverkoop plaats die abrupt is verstoord door de lockdown. De optiekwinkel blijft open, aangezien dit valt binnen de essentiële sector. De juwelierswinkel is gesloten, maar de uitverkoop gaat door op aangepaste wijze (online/telefonisch/e-mail) en er is mogelijkheid tot gratis thuisbezorging. Jan en Bertha willen alvast alle trouwe klanten bedanken voor de afgelopen 30 jaar, waar zij met trots en vreugde op terugkijken.

Tekening van de twee winkelpanden van Otse in Lunteren.
Afbeelding
Niagara?