'Pas op voor foute garnalencocktail'

Wakker Dier    wijst op leed bij kweekgarnalen

AMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier roept op om eerst grondig na te denken voordat je een populair kerstgerecht, de garnalencocktail, gaat klaarmaken. Het is volgens de club misschien wel beter om ervan af te zien. 

"Elk jaar wordt bij honderdduizenden kweekgarnalen een oog afgeknipt of uitgeknepen zodat ze eerder eitjes leggen", zegt de organisatie. Het Nederlands Visbureau bestrijdt de methode niet, maar benadrukt wel dat de ene garnaal bij lange na de andere niet is.

"Achter het oog van een garnaal ligt een klier die hormonen aanmaakt. Die beïnvloeden het moment waarop een garnaal eieren kan leggen. Zonder oog, en dus zonder die hormonen, is de garnaal daar eerder klaar voor", weet Wakker Dier. Garnalen die je in de winkel kunt kopen, hebben overigens nog wel twee ogen, want het afknippen van ogen gebeurt volgens Wakker Dier alleen bij de moederdieren. Hun nageslacht is bestemd voor consumptie.


KNIPPEN Voor het knippen of knijpen worden verschillende methoden gehanteerd, zegt Wakker Dier, waaronder een met een "gloeiend heet pincet". De diertjes lijden er volgens de organisatie vreselijk onder. Bij biologische garnalen is het verwijderen van ogen niet toegestaan.

"De beschreven behandeling van de moederdieren, die niet voor consumenten maar voor reproductie bedoeld zijn, is een punt van zorg voor de afnemers", erkent directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau woensdag. Ze ontkent het afknippen van ogen bij de moedergarnalen van sommige kweeksoorten niet. "Als gevolg hiervan is onderzoek gedaan naar meer diervriendelijke alternatieven die inmiddels ook toegepast worden. Momenteel wordt gewerkt aan aanpassing van de standaarden, om diervriendelijke behandeling van de moederdieren te kunnen borgen."

Leewis vindt het verder wel een eenzijdige oproep van Wakker Dier.