Darts

Darts

Kleermaker verrast Whitlock op WK

LONDEN (ANP) Darter Martijn Kleermaker heeft bij het WK in Londen verrassend de derde ronde bereikt. De debutant schakelde de ervaren Australiƫr Simon Whitlock in vier sets uit: 3-1. Zijn volgende tegenstander is de Brit Joe Cullen, de nummer 13 van de wereld.

Kleermaker liet in de tweede set nog de kans liggen om op een voorsprong van 2-0 te komen. Hij miste op dubbel 20, waarna Whitlock in de volgende beurt de stand alsnog gelijk wist te trekken (1-1). Daarna herstelde de Nederlander zich uitstekend. Hij zegevierde met een gemiddelde van 88.84 punten en een finishpercentage van bijna 38 procent.

"Het ging totaal niet vanzelf, het was echt een gevecht", reageerde Kleermaker kort na afloop bij RTL7. "Het was harken, duwen en trekken, maar ik bleef gaan. Ik geef nooit op, dat staat niet in mijn woordenboek. Daardoor win ik de partij en dat is het belangrijkste. Het kan eigenlijk alleen nog maar beter gaan."

Het is voor Kleermaker de eerste keer dat hij deelneemt aan het WK van de profbond PDC. 

Dirk van Duijvenbode heeft moeizaam de derde ronde bereikt op het WK darts in Londen. De Zuid-Hollander bleek in een nerveuze partij net iets sterker dan de Rus Boris Koltsov, de nummer 119 van de wereldranglijst. Hij zegevierde met 3-2 in sets. In de vijfde set had hij net iets minder last van de spanning dan de Rus. In de verlenging sloeg Van Duijvenbode toe: 4-2 in legs.
Van Duijvenbode gooit in de derde ronde tegen de Brit Ross Smith.

"Het ging heel matig", gaf Van Duijvenbode toe bij RTL7. "Het had niets met zenuwen te maken, maar meer met concentratie. Het was gewoon een drama, maar ik ben heel blij dat ik heb gewonnen. Dat scheelt een beetje geld. Maar we darten natuurlijk niet voor het geld. Daar werken we voor, in de auberginekwekerij."
Van Duijvenbode strandde bij het vorige WK in de kwartfinales.