Moordenaar studente     veroordeeld tot levenslang 

Moordenaar studente     veroordeeld tot levenslang 

ANTWERPEN (ANP/BELGA) Een Belgische volksjury heeft de moordenaar en verkrachter van de Vlaamse studente Julie Van Espen veroordeeld tot levenslang en vijftien jaar tbs. 


Ook komt dader Steve B. twintig jaar lang niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating, heeft het zogeheten assisenhof in Antwerpen bepaald.

De einduitspraak volgde de eisen van het Openbaar Ministerie. Alleen de zogenaamde beveiligingsperiode waarin een gedetineerde niet om vervroegde vrijlating kan vragen werd vijf jaar korter vastgelegd, op twintig jaar in plaats van het maximum van 25 jaar zoals gevraagd.

De jury oordeelde dinsdag dat de 41-jarige B. de 23-jarige vrouw in mei 2019 met voorbedachten rade vermoordde. Hij sloeg toe toen zij op de fiets op weg was naar een etentje met vriendinnen in Antwerpen. Het lichaam van de studente werd in het Albertkanaal gevonden. B. heeft de moord bekend.

De moord leidde tot veel ophef omdat B. volgens veel Belgen op dat moment in de cel had moeten zitten. Hij was in 2017 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van zijn ex-vriendin, maar mocht het hoger beroep buiten de cel afwachten. Een paar weken na de moord op Van Espen werd hij uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar cel voor die eerdere verkrachting.


Bij de straftoemeting werd geen enkele verzachtende omstandigheid aanvaard, ook niet de moeilijke jeugd van Bakelmans die zijn verdediging in de weegschaal had gelegd.