Den Haag

23 december 2021 om 10:49

Naked Energy nieuwste slachtoffer hoge energieprijzen

(ANP) Energieleverancier Naked Energy, met zo'n 2600 klanten, heeft faillissement aangevraagd als gevolg van de sterk gestegen prijzen voor gas en elektra. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt de vergunning in voor het bedrijf.

Naked Energy kwam in de problemen door een ander faillissement in de energiesector. De onderneming kocht energie in bij Energie I&V, ook wel bekend onder de naam Anode Energie. Dat bedrijf vroeg begin december al faillissement aan vanwege de sterk gestegen marktprijzen voor gas en elektriciteit en waarschuwde al dat meer bedrijven in de problemen zouden komen.

Klanten van Naked Energy krijgen nog wel gas en elektriciteit geleverd en worden ondergebracht bij een nieuwe leverancier. De curator van het bedrijf krijgt tot 5 januari de tijd om een ander bedrijf te vinden dat bereid is de klanten over te nemen. Lukt dat niet, dan grijpt de ACM in en verdeelt de toezichthouder de klanten onder energieleveranciers.

Voor de particuliere en kleinzakelijke klanten kan het faillissement pijn doen in de portemonnee. Bij de noodgedwongen overstap naar een nieuwe energieleverancier moeten ze waarschijnlijk een duurder contract afsluiten dan ze hadden, gezien de recordprijzen voor gas en stroom.

Anode Energie kocht voor meerdere kleine energieleveranciers energie in. Eerder viel SEPA Green Energy om door het bankroet van deze inkoper.

De prijs voor gas in Europa bereikte deze week een nieuw hoogtepunt en is nu ruim acht keer zo hoog als een jaar geleden. Dat komt onder andere door de strenge winter begin 2021 en de relatief lage gasreserves daarna. Ook importeert China fors meer vloeibaar gemaakt aardgas voor de inhaalslag die de industrie maakt na de coronacrisis. Tegelijkertijd zijn de leveringen vanuit Rusland aan Europa niet genoeg om de schaarste tegen te gaan. De prijsexplosie beïnvloedt ook de kosten voor elektriciteit, dat nog veel met aardgas wordt opgewekt.


Utrecht

KVK mag toegang tot handelsregister niet langer beperken

(ANP) De Kamer van Koophandel (KVK) mag de toegang tot het handelsregister niet beperken. Dat heeft de rechter woensdag beslist in een bodemprocedure. De Vereniging voor zakelijke B2B informatie (VVZBI), die de procedure aanspande, vond dat de KVK zich ten onrechte beriep op het databankenrecht. 

Dat recht beschermt tegen het opvragen of hergebruiken van de informatie die daarin staat. 

De VVZBI meent dat de KVK dit recht niet mag inroepen omdat die een overheidsinstantie is en daarvoor geldt het databankenrecht niet.

Eerder diende al een kort geding over de kwestie. Daaruit kwam ook al naar voren dat de KVK de toegang tot het register niet mocht beperken tot het moment dat er een uitspraak was in de bodemprocedure. Ook die viel dus in het voordeel van de VVZBI uit.