'Plan voor inzameling blikjes rammelt'

23 december 2021 om 10:05

DEN HAAG (ANP) De plannen voor het inzamelen van blikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit, schieten volgens milieuorganisaties tekort. Met het plan dat het Afvalfonds Verpakkingen hiervoor heeft opgesteld "wordt het halen van de wettelijke doelstellingen onmogelijk en wordt het milieu het slachtoffer", stellen Natuur & Milieu, Recycling Netwerk Benelux, Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee, Plastic Soup Surfer en Greenpeace.


Minimaal 90 procent van de blikjes moet volgens de wet straks gescheiden worden ingezameld om te worden gerecycled. Door 15 eurocent statiegeld in te voeren, hoopt het kabinet te voorkomen dat afval in het milieu belandt, zoals nu met circa 150 miljoen blikjes per jaar gebeurt.

Die inzameling moet op duizenden punten gaan gebeuren. In het plan van het Afvalfonds staat onder meer dat die punten "nabij de supermarkt" moeten komen. Ook op stations en tankstations en bijvoorbeeld bij sportverenigingen komen inzamelingspunten.


RUIMTE EN GELD De milieuorganisaties zouden veel liever zien dat supermarkten blikjes gaan inzamelen, maar die zien daar niets in. Het kost ze ruimte en geld. Ook hygiƫne is voor de supermarktbranche een bezwaar: blikjes zijn open in tegenstelling tot statiegeldflessen, die supermarkten wel al jaren inzamelen.

Volgens de milieuclubs gaan consumenten erop achteruit met de plannen. "De consument kan met zijn plastic statiegeldflessen terecht in alle supermarkten, maar wordt voor de blikjes naar een andere locatie gestuurd", werpt directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk tegen. Hij noemt het "een grote aanname" dat consumenten hierin mee zullen gaan.

Afvalfonds Verpakkingen laat weten ervan overtuigd te zijn dat de doelstellingen worden bereikt. "Hiermee wordt een systeem neergezet dat klaar is voor de toekomst, waarin terugwinning van grondstoffen nog belangrijker wordt", laat het fonds weten. In een eerder onderzoek van adviesbureau EY-Parthenon staat dat een systeem met in eerste instantie 3000 innamepunten "vergelijkbaar bereikbaar" is ten opzichte van een systeem in de supermarkt. De milieubeweging blijft echter sceptisch, ook over het invoeren van het nieuwe systeem. "Het bedrijfsleven is hiervoor namelijk sterk afhankelijk van vastgoedeigenaren en vergunningen van gemeenten", klinkt het.