De gemeente streeft ernaar de snelheid op delen van de Apeldoornsestraat in Voorthuizen te verlagen.
De gemeente streeft ernaar de snelheid op delen van de Apeldoornsestraat in Voorthuizen te verlagen. Foto van 't Land

‘Niet zomaar snelheid verlagen van 50 naar 30’

23 december 2021 om 09:20 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders wil niet zomaar de snelheid op alle wegen in de bebouwde kom verlagen, zoals de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht voorstellen. Uit veiligheidsoogpunt spreekt het idee Barneveld op zich aan, als daarbij wel de inrichting van de wegen wordt aangepast. Naar verwachting wordt de komende tijd wel op verschillende plekken in de gemeente Barneveld een snelheidsverlaging doorgevoerd.

Hiertoe behoren delen van de Hoevelakenseweg (Terschuur), Apeldoornsestraat (Voorthuizen), Rooseveltstraat (Barneveld) en de Barneveldse centrumring, in combinatie met een herinrichting van de weg. Tevens wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om hetzelfde te doen op de Mr. Troelstralaan en de Schoutenstraat. Volgend jaar komt er een nieuw Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Programma (GVVP), waarin de nieuwe maatregelen nader worden ingevuld.

Hierbij zal het niet blijven bij het vervangen van het bordje 50 door een bordje 30, zo blijkt uit antwoorden van het college op vragen van Pro’98-raadslid Hilhardt Brul. Hij ziet wel iets in het plan van de grote steden om de snelheid op alle gemeentelijke wegen binnen de bebouwde kom te verlagen, om de verkeersveiligheid te vergroten. ,,Elke maatregel die bijdraagt aan het verhogen van de verkeersveiligheid spreekt ons aan”, aldus het college. Maar er is meer nodig dan een verlaging van de maximumsnelheid. ,,Die kan ons inziens niet los gezien worden van de functie en inrichting van een weg.” De snelheid moet wel ‘geloofwaardig’ zijn en dus moet de weg bij een verlaging ook daadwerkelijk worden ingericht als een 30-kilometerzone. ,,Een veilige inrichting is in onze ogen minstens zo belangrijk.” 

De grote steden pleitten tevens voor het verplaatsen van elektrische voertuigen als e-steps en speed pedelecs van het fietspad naar de rijbaan. De gemeente Barneveld laat momenteel een studie doen naar de wenselijkheid van die maatregel, als onderdeel van het GVVP-maatregelenpakket. ,,Ook hiervoor geldt dat het uitgangspunt verkeersveiligheid is, waarbij verplaatsing van dergelijke voertuigen naar de rijbaan geen doel op zich moet zijn. Uiteraard heeft het wel of niet instellen van 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom hier een relatie mee.”

Op rijksniveau wordt al langer nagedacht over de mogelijkheid om de snelheid naar beneden te brengen. In het gesloten coalitieakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie staat dat het kabinet samen met de gemeenten wil bezien waar binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid ‘zinvol verlaagd kan worden naar 30 kilometer per uur’. Barneveld volgt de landelijke ontwikkelingen op dit vlak op de voet. ,,Tot die tijd wordt telkens een afweging gemaakt tussen bereikbaarheid (ook van hulpdiensten en OV) en veiligheid.” Recent is de snelheid nog verlaagd op de Vellerselaan en de Wildzoom/Jachtlaan in Barneveld.

Jannes Bijlsma