V.l.n.r. Reijer van de Kuilen (voorzitter coöperatie), Brand Jan van de Bosch (Branderwal) en Jan Ruiter (penningmeester coöperatie).
V.l.n.r. Reijer van de Kuilen (voorzitter coöperatie), Brand Jan van de Bosch (Branderwal) en Jan Ruiter (penningmeester coöperatie). Jan van Uffelen

Duurzaam Kootwijkerbroek start realisatie eigen zonnepanelen op toekomstig zonnepark

22 december 2021 om 15:06 Maatschappelijk

KOOTWIJKERBROEK Zonnepark Branderwal stelt een deel van de toekomstige zonnepanelen op het terrein aan de Wesselseweg in Kootwijkerbroek beschikbaar aan energiecoöperatie Duurzaam Kootwijkerbroek. De coöperatie ontvangt een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en begint nu met de werving van leden die willen deelnemen aan dit groene initiatief.

Deze loopt van 1 januari tot mei 2022. Een jaar later zal het zonnepark daadwerkelijk in gebruik zijn en start de 15-jarige subsidieperiode. De coöperatie zoekt nu minstens vijftig leden die willen participeren in het zonneproject. Initiatiefnemer Van den Bosch van het zonnepark heeft vanaf het begin geïnvesteerd in intensief overleg met alle belanghebbenden en maximaal ingezet op participatie van inwoners van de gemeente Barneveld. Dat houdt in dat inwoners binnen aangewezen postcodegebieden kunnen deelnemen aan dit project.

Voorzitter Reijer van de Kuilen zegt dat de coöperatie blij is om mee te kunnen doen. ,,Het wordt een echt groen park. Dit biedt inwoners een unieke gelegenheid om ervoor te zorgen dat hun je eigen energieverbruik honderd procent groen wordt opgewekt. Meedoen met dit grote zonnepark maakt het mogelijk dat dit kan voor een zeer aantrekkelijk rendement. Deelname is onafhankelijk van huidige stroomleverancier. Mensen die al zonnepanelen hebben, kunnen ook meedoen. Als coöperatie hebben we de exploitatie en dus ook de toekomstige uitkeringen zelf in de hand.”

De coöperatie betaalt niet voor het gebruik van de grond in het zonnepark. De aanschaf en installatie van de zonnepanelen en andere voorzieningen zijn voor rekening van de coöperatie, evenals de exploitatie hiervan. Daarmee heeft de coöperatie gewaarborgd dat het eigenaarschap lokaal is vastgelegd. De financiering organiseert de coöperatie Duurzaam Kootwijkerbroek door een lening voor het grootste deel van de investeringskosten en het restant via het uitgeven van ruim 800 certificaten aan leden.

Meer informatie is te vinden op deze website.