Afbeelding
Carly Hamoen

Carbidschieten mag in Barneveld, met maximaal drie personen

22 december 2021 om 15:04 Maatschappelijk

BARNEVELD Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, geldt op oudjaarsdag dat het traditionele carbidschieten alleen mag met maximaal vier personen bij elkaar. ,,We verzoeken de aanvragers van een carbid-ontheffing nu nadrukkelijk om daar rekening mee te houden.’’

Dat meldt gemeentewoordvoerder Margreet van den Broek. Twee weken geleden hakte de gemeente al de knoop door over carbidschieten. Vorig jaar was die activiteit wegens de coronacrisis niet toegestaan. Dit jaar mag het wel, zo besloot de gemeente eerder deze maand, al werd meteen ook aangegeven met een slag om de arm als het gaat om samenkomsten en groepsvorming. Op het moment van het besluit over wel of niet carbidschieten, waren de geldende coronaregels tijdens de jaarwisseling nog niet scherp. ,,Dat zijn ze nu wel’’, zegt Van den Broek. ,,Het betekent dat carbidschieten nog steeds door kan gaan, maar met de regel dat er op oudjaarsdag buiten maximaal vier mensen mogen samenkomen.’’ Een andere situatie is het wanneer de groep bestaat uit mensen uit één gezin. 

De gemeente verzoekt alle aanvragers van een carbid-ontheffing daar rekening mee te houden. Agenten en handhavers van de gemeente zijn op oudjaarsdag en tijdens de jaarwisseling aanwezig om de regels te controleren, te waarschuwen en waar nodig handhavend op te treden. Liefhebbers die aan de gang willen met carbid, moeten hiervoor een ontheffing op zak hebben. Die ontheffing was tot uiterlijk afgelopen maandag aan te vragen. In totaal zijn er in de gemeente Barneveld 35 ontheffingen voor carbidschieten aangevraagd en verstrekt. Carbidschieten mag alleen op deze aangevraagde 35 locaties in het buitengebied, op oudjaarsdag tussen 12.00 en 16.00 uur. In de voorwaarden van die ontheffing was vooraf al opgenomen dat coronaregels die op dat moment van toepassing zijn, zouden gelden, evenals de basisregels.

De regel van maximaal vier personen geldt ook voor vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Hiervoor zijn in de gemeente Barneveld in totaal 20 ontheffingen aangevraagd en verstrekt. Wat betreft de aanpak van ontheffingen voor carbid en vreugdevuren, heeft Barneveld vooraf naar eigen zeggen afstemming gezocht met buurgemeenten. ,,Iedere gemeente kan het uiteindelijk via de algemene plaatselijke verordening zelf regelen, maar we staan hierover wel in nauw contact met elkaar.’’ Vorig jaar gold in Barneveld wegens corona een carbidverbod, maar in buurgemeenten, bijvoorbeeld Ede, was dat niet het geval. Het gevolg was dat inwoners besloten om net over de gemeentegrens carbid af te gaan steken.

Wouter van Dijk