Beekbergen/Loenen

17 december 2021 om 11:38

Twee zendmasten langs snelweg A50      in brand gestoken

(ANP) Twee zendmasten langs de A50 zijn in de nacht van donderdag op vrijdag in brand gestoken. Het gaat om een zendmast ter hoogte van Loenen, en een bij Beekbergen. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht, meldt een politiewoordvoerder.

De hulpdiensten werden rond 02.00 uur gewaarschuwd, eerst over de brand in de mast bij Loenen, en korte tijd later over die bij het nabijgelegen dorp Beekbergen. Beide plaatsen behoren tot de gemeente Apeldoorn. "We gaan in beide gevallen uit van brandstichting", aldus de politiewoordvoerder. Over de ontstane schade kan de politie geen uitspraken doen. De politie onderzoekt de zaak, en kijkt onder meer of er een verband is tussen de branden. "Het is bijzonder dat de branden vlak na elkaar zijn gebeurd." De politie roept mensen met tips, beelden of meer informatie op dit door te geven.

Het is niet voor het eerst dat zendmasten aan worden gestoken in Nederland. Vorig jaar werden verspreid over het land tientallen zendmasten in brand gestoken. De brandstichtingen hadden mogelijk te maken met protest tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.


Den Ham

Vogelgriep: 80.000 kippen geruimd bij pluimveebedrijf

(ANP) Alle 80.000 kippen van een pluimveebedrijf in Den Ham worden geruimd omdat er vogelgriep is vastgesteld op de boerderij. Het gaat waarschijnlijk om een variant waar de vogels ernstig ziek van kunnen worden en uiteindelijk aan doodgaan.

Eén pluimveebedrijf bevindt zich in de buurt van het getroffen bedrijf. Het ligt precies op de grens van een straal van 1 kilometer rond het besmette bedrijf. Dat betekent dat de kippen daar niet geruimd hoeven te worden, maar dat het bedrijf wel wordt onderzocht op de vogelgriep, afgesloten en enorm goed in de gaten wordt gehouden.

Binnen 10 kilometer van het bedrijf in Den Ham liggen 29 andere pluimveebedrijven. Voor die ondernemingen geldt per direct een vervoersverbod. Het verbod geldt voor alle vogels en consumptie-eieren. Ook geldt het vervoersverbod voor vogelmest, gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.


Den Haag

OM: 'Twee agenten vervolgd voor geweld coronademonstratie'

(ANP) Twee agenten worden vervolgd voor hun rol tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld in Den Haag op 14 maart. Het Openbaar Ministerie vindt het geweld waarmee zij een man aanhielden "niet proportioneel". De demonstrant liep verschillende verwondingen op.