Tweede Kamer wil af van reclames voor risicovolle kansspelen

17 december 2021 om 11:06

DEN HAAG (ANP) De Tweede Kamer wil een verbod op "ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen". Een motie van SP'er Michiel van Nispen die het kabinet daartoe oproept, haalde een meerderheid. Het gaat de Kamer vooral om de toegenomen reclamecampagnes voor online gokken, sinds dat onlangs legaal is geworden. Partijen zijn bezorgd dat gokverslaving hierdoor toeneemt, vooral onder jongeren, en zeker als mensen worden bestookt met reclames voor gokken.

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker had de motie ontraden, omdat er dan geen gokreclames meer mogelijk zouden zijn op televisie. Hij sluit niet uit dat zo'n verbod ooit in de toekomst nodig is, maar hij vond het nu te vroeg. Hij waarschuwde gokbedrijven en media wel dat het snel minder moet met de door veel partijen gewraakte spotjes, omdat de politiek anders zou ingrijpen. Hij wees er daarbij op dat sinds deze donderdag een nieuwe Reclamecode Online Kansspelen van kracht is geworden waarmee het aantal spotjes al beperkt zou moeten worden.


'Overheid moet beter waarschuwen voor cyberaanvallen'

DEN HAAG (ANP) De Nederlandse overheid moet beter waarschuwen voor dreigende cyberaanvallen. Alle "potentiële slachtoffers" moeten op tijd weten wat er zou kunnen gebeuren. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Nu krijgen alleen de overheid zelf en vitale plekken een alarm. De rest van het land ontvangt geen waarschuwing, omdat dit van de wet niet hoeft.

De raad heeft gekeken naar een gat in de beveiliging van veelgebruikte software van Citrix. Kwaadwillenden konden via de software binnendringen in computersystemen van gebruikers. Die kwetsbaarheid kwam in december 2019 aan het licht. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid stuurde meteen een waarschuwing naar overheidsdiensten en vitale organisaties, maar niet naar andere potentiële slachtoffers. Van de wet hoeft dat namelijk niet. "Aanvallers konden nog steeds op grote schaal digitale systemen binnendringen", constateert de Onderzoeksraad.


'Ondergrondse lozing afvalwater in Twente moet opgeschort'

DEN HAAG (ANP) De NAM moet de ondergrondse lozing van afvalwater in Twente opschorten. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Ze steunde een motie van het CDA, ChristenUnie en D66 om de lozing van miljoenen liters vervuild water per direct op te schorten. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) had de motie ontraden. Het afvalwater komt vrij bij de oliewinning in Schoonebeek (Drenthe) en bevat giftige chemicaliën. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) pompt het vieze water daarna in lege gasvelden in Twente. Daar is al vele jaren verzet tegen deze praktijk.