New York

17 december 2021 om 10:25

Advocaten Ghislaine Maxwell zetten 'geheugenexpert' in

(ANP/AFP/RTR) De advocaten van Ghislaine Maxwell hebben een psycholoog die gespecialiseerd is in ,,foutieve herinneringen" opgeroepen om als deskundige te getuigen in haar proces. De 59-jarige Maxwell wordt ervan beschuldigd meisjes te hebben geregeld voor zedendelinquent en multimiljonair Jeffrey Epstein, haar ex-partner.

De afgelopen weken getuigden vier vrouwen in de rechtszaal dat ze zijn geronseld door Maxwell om vervolgens te worden misbruikt door Epstein, die zichzelf na zijn arrestatie om het leven bracht in de cel. Het seksueel misbruik zou tussen 1994 en 2004 hebben plaatsgevonden, toen de vrouwen minderjarig waren. Maxwell deed volgens de getuigen zelf ook mee aan het misbruik.

De advocaten van Maxwell zijn nu aan de beurt om de beschuldigingen te ontkrachten. Ze willen volgens rechtbankdocumenten mogelijk zo'n 35 getuigen oproepen, al is nog geheim om wie het precies gaat. Elizabeth Loftus, de psychologe die is ingeschakeld, heeft eerder als deskundige getuigd in honderden rechtszaken, waaronder die van O.J. Simpson en Harvey Weinstein. Die laatste zit een jarenlange celstraf uit voor verkrachting en seksueel misbruik.

,,Ik ben hier als professor en wetenschapper om te praten over de aard van het menselijk geheugen, de werking daarvan en hoe mensen herinneringen kunnen ontwikkelingen van zaken die niet zijn gebeurd", zei Loftus in de rechtszaal. 

Ook stelde de psychologe uitleg te willen geven over hoe mensen ,,dingen anders herinneren dan dat die daadwerkelijk waren". 

De advocaten van Maxwell willen tijdens het proces in New York ook de advocaten van haar beschuldigers aan de tand voelen. 

De advocaten van de Epstein-vertrouweling zouden zo willen ophelderen ,,hoe de samenwerking tot stand kwam tussen de beschuldigers van mevrouw Maxwell en de aanklagers".


Shanghai

Chinese schuldeisers willen 12 miljard euro van Evergrande

(ANP/BLOOMBERG) Chinese schuldeisers hebben het noodlijdende vastgoedconcern Evergrande aangeklaagd voor miljarden aan achterstallige betalingen. Dat blijkt uit officiĆ«le verslagen van een Chinese rechtbank, waarover de Britse zakenkrant Financial Times als eerste berichtte. 

De rechtbank die is aangesteld om civiele rechtszaken te behandelen tegen Evergrande accepteerde tussen 24 augustus en 9 december 367 zaken, met claims van in totaal 84 miljard yuan (bijna 12 miljard euro). 


Volgens een anonieme leidinggevende van Evergrande heeft het bedrijf echter onvoldoende middelen om zoveel schuldeisers te betalen. 

Het vastgoedconcern, dat gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro, waarschuwde begin december al dat het waarschijnlijk niet genoeg geld heeft om al zijn schulden te kunnen blijven betalen.