Straatsburg

17 december 2021 om 11:16

Europarlementariërs moeten op #metoo-cursus, vinden ze zelf

(ANP) Europarlementariërs moeten getraind worden tegen seksuele intimidatie, als het aan henzelf ligt. Wie de cursus weigert, moet ook zo te boek komen te staan. Of moet het zelfs met minder medewerkers stellen, oppert het Europees Parlement.

Seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag zijn in het EU-parlement geen uitzondering, zegt D66'er Samira Rafaela. Ze wijst op de honderden getuigenissen over zulk wangedrag die de afgelopen jaren online zijn verzameld. Mannen met macht persen kwetsbare stagiairs en medewerkers seksuele diensten af.

Sinds een aangerande medewerkster in het parlement een heuse #metoo-beweging ontketende, dringen Europarlementariërs aan op actie. Maar medewerkers zijn nog altijd niet goed beschermd, vindt een flinke meerderheid van het parlement.

Europarlementariërs kunnen al een training volgen om wangedrag tegen te gaan, maar dat doen ze lang niet allemaal. Het parlement moet bekijken of dat voortaan gevolgen moet hebben. 

Slachtoffers moeten ook veiliger naar een klachtencommissie kunnen stappen en daar niet de dader tegenover zich treffen. Europarlementariërs in die commissies moeten plaatsmaken voor artsen, psychologen, juristen en andere deskundigen.

Van de meer dan zevenhonderd Europarlementariërs stemden er 516 voor de oproep.


Brussel

EU-asielbureau helpt België met wooncontainers en tolken

(ANP/BELGA) Het Europese asielondersteuningsbureau EASO schiet België te hulp om de verhoogde asielinstroom het hoofd te bieden. 

De organisatie gaat 150 wooncontainers leveren voor de opvang van asielzoekers. Daarnaast stuurt EASO een vijftigtal medewerkers om te helpen bij het verwerken van asielaanvragen, onder wie 25 tolken.