'Beter geen Janssen-vaccin'

17 december 2021 om 10:00

WASHINGTON (ANP/AFP) De Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC gaat mee in het advies van een team van deskundigen om de vaccins van Pfizer en Moderna te verkiezen boven dat van Janssen. Het expertpanel, dat de regering adviseert, wees eerder op de zwakkere bescherming van Janssen (Johnson & Johnson) en op de grotere risico's van dat vaccin, zoals stolsels in het bloed.

,,Het CDC onderschrijft vandaag de aanbevelingen van het Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) voor de preventie van Covid-19. In die aanbevelingen wordt een voorkeur uitgesproken om mensen een mRNA-vaccin tegen Covid-19 te geven boven een vaccinatie met Johnson & Johnson", schrijft het CDC in een verklaring.

Tot 9 december zouden zeker negen personen aan stolsels in het bloed zijn overleden, volgens de meest recente cijfers van het CDC. Het team van onafhankelijke experts stemde met 15-0 voor de aanbeveling om bij voorkeur alleen met Pfizer en Moderna te prikken, die anders werken dan Janssen. ,,Ik zou mijn familieleden geen Janssen-vaccin aanbevelen", zei hoogleraar Beth Bel.