Mark Rutte (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) in debat.
Mark Rutte (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) in debat. ANP / Bart Maat

'Maak die bezuinigingen ongedaan'

17 december 2021 om 11:31

Oppositie pakt Rutte onder meer aan op jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) Oppositiepartijen hebben het vuur geopend op Mark Rutte, leider van de grootste partij VVD. Rutte moest als eerste partijleider het coalitieakkoord verdedigen en werd direct geconfronteerd met harde kritiek. PVV-leider Geert Wilders vindt dat de VVD te weinig doet om migranten buiten de deur te houden, PvdA wil geen bezuinigingen op de jeugdzorg en de Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat de coalitiepartijen veel te laat ingrijpen in de stikstofcrisis.


Het aanstaande kabinet "doet helemaal níks om ervoor te zorgen dat er minder mensen naar binnen komen met asiel", foeterde Wilders tijdens het debat.

PvdD-leider Esther Ouwehand wil "zelfreflectie" van het kabinet. Ze vindt dat er veel te weinig is gedaan om de neerslag van stikstof in natuurgebieden tegen te gaan. In mei 2019 zette de rechter een streep door de oude stikstofaanpak en "tweeënhalf jaar later moeten we nog steeds een plan uitwerken", aldus Ouwehand. "Kan de heer Rutte uitleggen hoe dat nou zo gegaan is. Dat er zelfs na een uitspraak van de rechter er geen bereidheid, wil of kennis was in het kabinet om met een oplossing te komen." Het is voor PvdA-leider Lilianne Ploumen onbestaanbaar dat er wordt beknibbeld op de jeugdzorg. "Maak die bezuiniging ongedaan", zegt Ploumen. Rutte benadrukt dat het demissionaire kabinet (Rutte III) geld heeft uitgegeven om de problemen in de jeugdzorg op te lossen. De coalitie wil de komende jaren "veel scherper afbakenen" wat jeugdzorg is en hoe gemeenten beter geholpen kunnen worden met het leveren van die zorg.